Spoorlijn Groningen-Roodeschool definitief verlengd naar Eemshaven

Arriva, trein, Eemshaven, foto: provincie Groningen

Alle seinen staan op groen voor de verlenging van de spoorlijn tussen Groningen – Roodeschool naar de Eemshaven. De provincie Groningen, ProRail, de gemeente Eemsmond, AG Ems en Groningen Seaports zijn het eens over de verbinding en over de maatregelen die hiervoor genomen moeten worden. Het bestaande spoor wordt verlengd en er komen twee nieuwe stations.

Het station van Roodeschool wordt verplaatst naar de Hooilandseweg en in de Eemshaven komt een nieuw station. Volgend voorjaar wordt begonnen met de aanpassingen aan het spoor. In april 2018 moet de trein naar de Eemshaven gaan rijden. De trein gaat een aantal keren per dag doorrijden naar de Eemshaven: doordeweeks in het laagseizoen drie keer per dag en tijdens het hoogseizoen vier keer per dag. Dit gebeurt binnen de bestaande dienstregeling.

Nieuw spoor

Voor de verbinding wordt drie kilometer nieuw spoor aangelegd. Daarnaast wordt ongeveer 4,3 kilometer bestaand goederenspoor aangepast. Ook wordt de spoorbeveiliging verbeterd. Het station van Roodeschool krijgt bovendien een nieuwe locatie aan de Hooilandseweg.

In de Eemshaven sluit de trein aan op de veerdienst van en naar Borkum. Met het doorrijden van de trein worden de Eemshaven en Borkum ontsloten voor het openbaar vervoer. Dit is goed voor zowel het toerisme op Borkum, als het toerisme van Borkum naar Groningen. Bewoners van Borkum kunnen sneller naar Groningen dan naar Emden of Oldenburg.

Financiering

Het doorrijden van de trein naar de Eemshaven wordt gerealiseerd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Groningen, AG EMS, ProRail, Arriva, Groningen Seaports, gemeente Eemsmond, Regio Groningen Assen, Stadt Borkum, Inselverein Borkum, Landkreis Leer, EDR/Land Niedersachsen en de Kamer van Koophandel Noord.

Het project wordt via het INTERREG IV A-programma Deutschland-Nederland medegefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Auteur: Marieke van Gompel

3 reacties op “Spoorlijn Groningen-Roodeschool definitief verlengd naar Eemshaven”

Pieter Groenewoud|27.07.18|23:52

kampeerde (zuiderhorn) in warffum ahw naast het spoor groningen rodeschool
in de spits redelijk gevulde treinen de rest bijna lege treinen en in de avond leeg
raar dat r zoveel belastinggeld naar zo een lijn gaat
pg

Tjeerd Meere|06.10.15|17:45

Als het Westen van het land zou willen had Groningen als provincie en stad al lang bruine billen. Nu blijft het om te gillen. De belangen van Den Haag, Amsterdam en Rotterdam blijven veel te groot zodat Groningen blijft steken in een kloot hooguit met wat lood. Maar wij warmen ons graag aan Groningen.

Paul Lamote|03.10.15|17:04

Iedere keer weer het verhaal dat nu alles rond is, maar nog steeds geen spade in de grond. En de opening wordt dus maar uitgesteld en uitgesteld.