Zwolle investeert 101 miljoen euro in stationsgebied

station Zwolle, Arriva
FOTO NIET GEBRUIKEN!

Om toenemende reizigersstromen op te kunnen vangen, investeert Zwolle de komende jaren flink in het stationsgebied. ProRail werkt op dit moment al aan de uitbreiding van de sporen en de verbreding van de reizigerstunnel. Provincie en gemeente willen daarnaast de organisatie van het busvervoer, fietsenstallingen, infrastructuur en openbare ruimte aanpakken. Om dit te realiseren wordt er 101 miljoen euro geïnvesteerd in het stationsgebied.

Het centraal station in Zwolle is een van de drukste spoorknooppunten van Nederland. Dagelijks stappen er circa 35.000 reizigers op of over. In 2030 zullen dat er al 57.000 zijn. Daardoor is het nodig om het station en de directe stationsgebied opnieuw in te richten. Zo gaat het busstation naar de zuidzijde van het station, worden de fietsenstallingen en P+R-voorzieningen verbeterd en worden de stationspleinen opnieuw ingericht.

Verplaatsing busstation

Met de verplaatsing van het busstation veranderen de reizigersstromen. Om hierop in te spelen worden de stationsentrees en stationspleinen aangepakt. Aan de zuidkant van het station komt een nieuwe entree tussen de Hanzelaan en het nieuwe busstation, met een plein. Met het verdwijnen van het busstation aan de noordkant kan het Stationsplein verkeersvrij worden.

Voor voetgangers komt verder er een oversteek over de sporen die van de noordkant naar de zuidkant van het station gaat. Daarmee worden het stationsgebied en de historische binnenstad beter met elkaar verbonden. Ook is het nieuwe busstation daarmee voor voetgangers vanaf het noorden beter bereikbaar via een openbare verbinding. De ontwikkeling van het station als vervoersknooppunt wordt tegelijk aangegrepen om de ruimere omgeving te ontwikkelen tot een meer dynamisch stedelijk gebied.

Investeringen

De gemeenteraad en Provinciale Staten van Overijssel beslissen aan het einde van deze maand over de investeringen. Gemeente en provincie dragen elk 45 miljoen euro bij. De rest komt van onder meer de NS en de rijksoverheid.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.