kwartier reistijd

Gemeente Nieuwegein wil 15 miljoen bijdragen aan peperdure Merwedelijn

Tram U-OV Utrecht
Tram U-OV Utrecht. Foto: ProMedia

De gemeente Nieuwegein is bereid om 15 miljoen euro bij te dragen aan de Merwedelijn, de metrotramlijn tussen Utrecht Centraal en Nieuwegein. Met de nieuwe verbinding moeten beide plaatsen met een kwartier reistijd met elkaar verbonden zijn.

Er wordt al jaren gesproken over de aanleg van de Merwedelijn, die grotendeels ondergronds moet worden aangelegd. “De Merwedelijn is een belangrijke oplossing om onze stad bereikbaar te houden”, zegt verantwoordelijk wethouder Ellie Eggengoor (VVD) tegenover RTV Utrecht.

Grotendeels ondergronds

De huidige sneltramverbinding in Nieuwegein kan volgens de gemeente worden gebruikt voor de aanleg van de Merwedelijn. In Utrecht blijkt het een lastiger verhaal omdat de binnenstad weinig tot geen ruimte meer heeft, dus de verbinding zal daardoor grotendeels ondergronds moeten gaan.

Merwedelijn

De Merwedelijn zal naar schatting 50.000 reizigers per dag trekken. Dit is twee keer zoveel als de tramverbindingen Uithoflijn en SUNIJ-lijn dit moment samen. In het nieuwe onderzoek staat ook de Papendorplijn als vertakking van de huidige tramlijn naar Nieuwegein/IJsselstein. De Papendorplijn loopt van Utrecht CS via het 5 Meiplein in Kanaleneiland naar P+R Papendorp.

De totale kosten voor de aanleg van de Merwedelijn worden geschat op zo’n 1 tot 2 miljard euro. Dat is inclusief de 15 miljoen euro die de gemeente Nieuwegein wil bijdragen.

Dit bericht is afkomstig van zustervakblad SpoorPro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.