Kabinet wil G4 helpen met OV-infrastructuur, maar geld blijft uit

Tram RET Oldebarneveldstraat (foto: R. Keus)
Foto: R. Keus

Het kabinet heeft toegezegd om samen met de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht te onderzoeken hoe er meer woningen en benodigde OV-infrastructuur gebouwd kunnen worden. Daarover sprak een delegatie van premier Mark Rutte, burgemeesters en wethouders van die vier steden en de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Infrastructuur en Waterstaat deze week.

De uitkomst is onder andere dat ze op zoek gaan naar vormen van bekostiging, zo stellen de partijen in een verklaring. Het is nodig om naar derden te kijken voor financiering van de OV-projecten, want de overheden hebben de bedragen die nodig zijn voor de gewenste verbetering van de infrastructuur niet voor handen.

Concrete beloftes

Tot 2040 is het nodig om een half miljoen huizen te bouwen in de vier grote steden. Concrete beloften op financieel gebied zijn niet gedaan door het kabinet. De partijen spreken van een ‘serieuze stap’ om samen de uitdagingen van de G4 aan te pakken. De overheid kan de plannen niet alleen uitvoeren. “Marktpartijen, ontwikkelaars, beleggers, corporaties, investeerders en vervoerders zijn hard nodig voor het oplossen van dit vraagstuk”, aldus de verklaring.

“We hebben met elkaar afgesproken om met elkaar te gaan kijken wat we kunnen doen om dingen mogelijk te maken en ook te versnellen”, aldus wethouderĀ Klaas Verschuure van Utrecht tegen RTV Utrecht. Daarbij wordt onder andere naar pensioenfondsen gekeken die geld hebben, maar Verschuure benadrukt dat niet alleen draait om financiering, maar ook om de bekostiging. “De pensioenfondsen willen ons best geld lenen, maar uiteindelijk moet er ook rendement geleverd worden. Het moet betaald worden. Dat is een gezamenlijke opgave.”

Bron: ANP

Lees ook:

Overleg met Rutte over financiering OV-projecten Randstad

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.