Stadsvervoerder GVB begint proef met spuugkits

GVB, tram, Centraal Station, Amsterdam

In de strijd tegen reizigers die spugen op OV-personeel, gaat vervoerder GVB in Amsterdam spuugkits inzetten. Met deze kits wordt speeksel verzameld waar DNA uitgehaald kan worden. Dit DNA kan gebruikt worden om reizigers die zich misdragen in het OV op te sporen. Bovendien hoopt GVB dat de spuugkits een preventieve werking hebben. 

Volgens GVB krijgt een groot deel van haar personeel wel eens te maken met geweld en spugen hoort daar ook bij. De stadsvervoerder vindt dit een van de meest vernederende en asociale vormen van agressie, meldt het bedrijf aan dagblad Metro. GVB hoopt dat het aantal medewerkers dat bespuugd wordt tijdens het werk flink zal dalen tijdens deze proef met spuugkits.

Spuugkit

Bij elk spuugincident moet een zogenaamd OV-zorgteam met de spuugkit het speeksel veilig komen stellen. In die spuugkits zitten wattenstaafjes, een plastic buisje en handschoenen. Het speeksel wordt dan naar het laboratorium Verilabs gestuurd om te ontdekken of er DNA uit te halen is, waarna het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kijkt of er een match te vinden is in de DNA-databank. Zelfs wanneer er geen DNA-match gevonden kan worden, blijft het DNA wel twaalf jaar bewaard.

Het gebruik van deze spuugkits is een proef die op 1 oktober is gestart en een half jaar zal duren. De Amsterdamse vervoerder hoopt met name dat deze maatregel ervoor zal zorgen dat reizigers die OV-personeel willen bespugen daar vanaf zien. In Engeland daalde het aantal incidenten waarbij personeel wordt bespuugd aanzienlijk nadat deze kits werden ingezet. In 2010 experimenteerde de NS ook met spuugkits, maar die proef werd stopgezet.

DNA-bewijs

GVB heeft gemerkt dat het lastig is om onmiddellijk mensen aan te houden die spugen op OV-personeel. Deze overtreders komen dus vaak weg met hun daad. Door DNA te verzamelen, hoopt de stadsvervoerder dat geweldplegers gemakkelijker opgespoord en berecht kunnen worden. Mogelijke boetes kunnen uiteenlopen van drie maanden cel tot 4000 euro boete.

Overigens is het spugen op een ander persoon weliswaar strafbaar, maar het DNA uit het verzamelde speeksel is alleen niet voldoende om iemand te veroordelen. De beschuldiging van spugen moet gestaafd worden met aanvullend bewijs dat er ook werkelijk een strafbaar feit is gepleegd, dus in dit geval camerabeelden of getuigenverklaringen.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.