Internationale award voor invaren en afzinken tunneldeel Noord/Zuidlijn

Noord/Zuidlijn, metroverbinding

Strukton Civiel heeft dinsdag in London de International Tunnelling Award gekregen voor het afvaren en afzinken van een tunneldeel onder Amsterdam Centraal Station. Het gaat om het project Metrostation CS dat onderdeel is de aanleg van de metroverbinding Noord/Zuidlijn.

Voordat het tunneldeel op zijn plaats werd gebracht, moest eerst een deel van de fundering van het station worden overgenomen via een betonnen tafelconstructie. Treinen bleven in de tussentijd gewoon van en naar het station rijden.  Vervolgens moesten er zo’n drieduizend oude funderingspalen in vier etappes worden afgezaagd en verwijderd.

Innovatieve oplossingen

Het project Metrostation CS heeft gewonnen in de categorie Specialist Tunnelling Project of the Year. Strukton Civiel nam de prijs samen met joint-venture partner Van Oord en opdrachtgever Noord/Zuidlijn in ontvangst. De jury was vooral onder de indruk van de enorme omvang van het project en alle innovatieve oplossingen die de bouwers bedacht hebben om dit project te doen slagen.

Directeur Peter Dijk van de Noord/Zuidlijn: “Wij feliciteren Strukton met het winnen van deze award. Een tunnel bouwen in de drukste waterweg van Nederland en onder een monumentaal gebouw als het drukke Amsterdam Centraal is een huzarenstukje. Samen met het succesvolle boren in de slappe bodem van de Amsterdamse binnenstad maakt dit de Noord/Zuidlijn tot een voorbeeld van Nederlandse innovativiteit bij ondergronds bouwen.”

Awards

De International Tunnelling Awards zijn in het leven geroepen als erkenning voor bijzondere prestaties op het gebied van het complexe vakgebied ondergronds bouwen. Aanmeldingen voor de awards kwamen dit jaar uit zowel Europa als Amerika. De International Tunnelling Awards is een initiatief van vakbladen New Civil Engineer en Ground Engineering en wordt ondersteund door de International Tunnelling and Underground Space Association.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.