Kamerbrief

Provincies kunnen ook zelf ov-bedrijf opzetten, maar de risico’s zijn groot

Vivianne Heijnen
Vivianne Heijnen Rijksoverheid, Valerie Kuypers

Als aanbesteden niet werkt kunnen provincies zelf een ov-bedrijf opzetten en de concessie onderhands gunnen. Daar zijn echter wel forse risico’s aan verbonden, blijkt uit een brief van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) aan de Tweede Kamer. Zo waarschuwt de bewindsvrouw dat Brussel en marktpartijen kunnen proberen dit zogenoemde ‘inbesteden’ te blokkeren.

Verder lezen?

Abonneer nu!

Maak gebruik van de exclusieve aanbieding.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group

1 reactie op “Provincies kunnen ook zelf ov-bedrijf opzetten, maar de risico’s zijn groot”

Pat Rick|16.01.24|09:57

Als een provincie dat kan doen, kan Heijnen dat ook. Er ligt nog genoeg geld op IenW omdat Harbers te weinig investeert (onderuitputting van de budgetten). En Heijnen kan dat goedkoper dan andere partijen, omdat de laatste winst willen/moeten maken. Men zou verschillende concessies kunnen onderbrengen en zo schaalvoordelen genereren. Belangrijk is dat mensen goed OV krijgen en Heijnen moet zelf ook kijken wat ze kan doen.