Personeelstekort

Testrijdag Syntus populair onder aspirant buschauffeurs

Buschauffeur van Syntus verwelkomt passagiers in de bus. Foto: Flickr/https://www.flickr.com/photos/harry_nl/35751579101

De testrijdag die Syntus Utrecht organiseert om nieuw personeel te werven zit nu al vol. Het vervoersbedrijf wil graag een nieuwe dag organiseren. Dat meldt een woordvoerder van Keolis, het moederbedrijf van Syntus. Aspirant buschauffeurs kunnen op de testrijdag twee uur lang Amersfoort bewonderen vanuit de chauffeursstoel en onder begeleiding van een instructeur zelf een bus besturen.

Op 13 januari kruipen 26 geïnteresseerden in Amersfoort achter het stuur van een zogenoemde lesbus. “We hadden maar liefst 42 inschrijvingen en maar 26 plekken. We proberen later deze maand weer een dag te plannen, aangezien we merken dat er veel interesse is.”

“We willen met deze actie mensen de kans te geven om een bus te besturen”, zegt de woordvoerder van Syntus. “Voor veel kinderen is het een droomberoep, maar we merken dat veel mensen op latere leeftijd toch afhaken. Met deze actie hopen we mensen toch enthousiast te maken voor het vak.”

Hoge leeftijd buschauffeurs

Met name in Utrecht kampt Syntus met een tekort aan chauffeurs. “De gemiddelde leeftijd van buschauffeurs is vrij hoog. De uitstroom zal komende jaren hoog liggen. Om het tekort op te vangen proberen we met deze wervingsactie nieuwe buschauffeurs in onze opleiding te laten instromen.”

Syntus zet twee lesbussen in voor de wervingsactie. In elke lesbus zit een instructeur en drie geïnteresseerden. De bus rijdt dan anderhalf uur door Amersfoort en elke potentiële buschauffeur krijgt een half uur de tijd om de bus te besturen. “De geïnteresseerden hebben alleen een rijbewijs B nodig.” Ook zijn tijdens de rondrit buschauffeurs aanwezig die enthousiast kunnen vertellen waarom het vak zo leuk is.

Moeders en studenten

Met de actie hoop Syntus verschillende doelgroepen aan te boren. “Het vak van buschauffeur is erg geschikt voor studenten. Je kan makkelijk parttime werken en de uren zijn flexibel in te delen. Ook voor bijvoorbeeld moeders is het om die reden erg geschikt.”

Het is de tweede keer dat Syntus deze wervingsactie organiseert. De vorige actie verliep naar eigen zeggen erg succesvol. “We zien dat er meerdere mensen die de dag bezochten, nu in onze opleiding zitten en instromen als nieuwe buschauffeurs.” Syntus onderzoekt momenteel of ze de actie ook kunnen uitrollen naar andere concessies.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.