AANBESTEDING 2024-2034

Provincie Fryslân wil meer mensen de bus in krijgen

ANP - Bushalte in Friesland
Bushalte in Friesland. Foto: ANP/Rene van den Berg

Aanstaand voorjaar begint de aanbesteding van het Friese openbaar vervoer voor de periode 2024-2034. Als basis voor deze aanbesteding is het Ontwerp Programma van Eisen opgesteld door de provincie Fryslân, met als belangrijk doel zoveel mogelijk reizigers terug in de bus te krijgen.

Door de effecten van corona heeft de provincie Fryslân voor de lopende periode gekozen voor een overbruggingsconcessie van twee jaar. Die loopt af op 14 december 2024. De provincie verleent de nieuwe concessie daarom aan een vervoerder voor de periode van 15 december 2024 tot en met december 2034.

“We dagen vervoerders uit met creatieve oplossingen te komen”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. “Zo willen we ook het platteland zo goed mogelijk bereikbaar houden. Want of je nu in Burgwerd woont, in Lioessens of in een van onze grotere plaatsen: overal moet je de mogelijkheid hebben van het openbaar vervoer gebruik te maken.”

Minimale eisen

De provincie heeft de minimale eisen vastgesteld waaraan inschrijvende vervoerders moeten voldoen. Zij kunnen uiteraard zelf met een uitgebreider aanbod komen. Geïnteresseerden kunnen tot en met 20 januari 2023 reageren op het Ontwerp Programma van Eisen. Belangrijke uitgangspunten zijn het terugwinnen van reizigers en het winnen van nieuwe passagiers voor het Friese openbaar busvervoer. Op het gebied van verduurzaming streeft de provincie er bovendien naar zo snel mogelijk en in ieder geval vanaf 2030 alleen nog zero-emissie-bussen te laten rijden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jacques Geluk

Bron: Provincie Fryslân

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.