FNV-leden eisen beter cao-voorstel OV, anders mogelijk actie

Busstation Oosterhout foto: Yvonne

De leden van vakbond FNV hebben het eindbod van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) voor een nieuwe cao in het openbaar vervoer massaal verworpen. Ze vinden dat de werkgevers met een beter bod moeten komen. Als de werkgevers niet vóór het einde van de ochtend op 3 mei akkoord gaan met de eisen van de FNV-leden, dreigen er acties, laat de bond weten.

Volgens bestuurder Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer kampt het streekvervoer al jaren met een hoge werkdruk, hoog ziekteverzuim en oplopende personeelstekorten. Daar verandert ondanks onderhandelingen niets aan. “Een nieuwe cao moet dat echt veranderen.” Een betere cao zou ook kunnen helpen om de instroom van personeel omhoog te krijgen, verwacht Van der Gaag.

Inflatiecompensatie en generatiepactregeling

De leden van de vakbond willen in de nieuwe cao dat de inflatie gecompenseerd wordt. Daarnaast eisen ze een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand. Een andere eis is dat de jeugdloonschalen worden afgeschaft en dat iedereen minimaal 14 euro per uur betaald krijgt. Voor flexkrachten moet gaan gelden dat ze recht hebben op een vast contract als ze negen van de twaalf maanden werken. Daarnaast moet er een generatiepactregeling komen waarbij medewerkers vanaf 63 jaar met 60 procent werken, 80 procent loon kunnen ontvangen en 100 procent pensioen kunnen opbouwen. In de cao moet ook een regeling komen voor medewerkers die twee jaar voor hun AOW willen stoppen met werken.

Vorige maand ging een ruime meerderheid van de leden van CNV wel akkoord met het eindbod van de werkgevers. Het bestuur heeft het bod destijds neutraal voorgelegd aan de leden. De bond was weliswaar niet echt enthousiast over het voorstel, maar kwam tot de slotsom dat er niet meer in zat.

Niet meer ruimte volgens VWOV

VWOV-voorzitter Fred Kagie zei tegen persbureau ANP verrast te zijn over de dreiging vanuit FNV, juist omdat vakbond CNV wel akkoord ging met het laatste voorstel. VWOV heeft volgens Kagie al meer geboden te hebben dan eigenlijk kon. Het voorstel biedt het maximale. “Het is heel ingewikkeld om op deze eisen in te gaan. Het zijn er enorm veel en dat kan helemaal niet”, meent Kagie. “Bij ons is geen ruimte.”

Bang voor acties is de voorzitter niet. “Mensen die nu gaan actievoeren in crisistijd, zijn heel onverantwoordelijk bezig.” VWOV zegt voor het ultimatum van FNV afloopt met een reactie te komen.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “FNV-leden eisen beter cao-voorstel OV, anders mogelijk actie”

Rik Spring|21.04.22|18:40

Aparte situatie, als de werkgevers dit afwijzen gaan alleen de fnv leden dan staken?
cnv heeft voor het eindbod gestemd,ben benieuwd hoe dat gaat lopen.