Taakstraf voor veroorzaken dodelijk ongeluk met lijnbus

Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia
Bron: iStock / Wavebreakmedia (onbeperkt gebruik)

Een 80-jarige automobilist heeft een taakstraf gekregen van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van één jaar met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank Overijssel acht hem schuldig aan het veroorzaken van een dodelijke aanrijding met een stadsbus in Hengelo.

Bij het oversteken van een busbaan vorig jaar op 25 april verleende de man geen voorrang aan een naderende lijnbus. De buschauffeur moest een noodstop maken, maar kon een aanrijding niet meer voorkomen. Daarbij schoot een vrouw die in bus zat uit haar stoel door het middenpad naar voren en liep een hoge dwarslaesie op. Een dag later overleed ze aan haar verwondingen.

Waarschuwingslichten

Tijdens de behandeling van de rechtszaak eerder deze maand vertelde de automobilist dat hij de bus niet gezien had bij het oversteken van de busbaan en daarom doorreed. Volgens zijn advocaat is het heel goed mogelijk dat de waarschuwingsinstallatie bij de oversteek van de busbaan niet gewerkt heeft. Ook zou het zicht van de man belemmerd zijn geweest door een poster in een bushokje en een bomenrij. Hij pleitte daarom voor vrijspraak.

De rechtbank was het er niet mee eens dat de verkeerssituatie destijds onoverzichtelijk was. Of de waarschuwingslichten wel of niet werkten was naar het oordeel van de rechtbank niet relevant. De man kende de plek van het ongeluk in Hengelo immers goed en wist dus dat die lampen vaker niet werkten. Volgens de rechtbank had hij langzamer en voorzichtiger moeten rijden bij de busbaan, zodat hij altijd tijdig had kunnen stoppen.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de leeftijd van de man en het feit dat hij zich nog steeds erg schuldig voelt over wat er gebeurd is. Het houdt hem nog elke dag bezig. Hij heeft meerdere keren geprobeerd om met de nabestaanden in contact te komen om hen excuses aan te bieden en medeleven te betonen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.