Daimler rust 5.000ste bus uit met nieuw antiviraal luchtfilter

Luchtfilter Daimler (foto: Daimler)
Beeldbank Daimler

Daimler Buses heeft onlangs de 5.000ste bus uitgerust met een nieuw luchtfilter en spatscherm bij het bestuurdersgedeelte. Daarmee zet de Duitse fabrikant onder meer in op extra luchtverversing in de voertuigen. Dit draagt bij aan een betere bescherming van zowel reizigers als buschauffeur tegen het coronavirus.

De maatregelen worden getroffen in zowel stads- en streekbussen als touringcars. Het nieuwe type actieve filter dat Daimler ontwikkelde, heeft een antivirale laag waarmee tot 99 procent van de aerosolen uit de lucht wordt gefilterd. In één tot vier minuten wordt de lucht in de bussen volledig vernieuwd. De meer dan 5.000 bussen van Mercedes-Benz en Setra die al onder handen zijn genomen, zijn te herkennen aan een sticker bij de deur.

Spatscherm

Om buschauffeurs te beschermen tegen virusoverdracht door druppelinfectie, zijn inmiddels dus ook spatschermen geplaatst bij het bestuurdersgedeelte in meer dan 5.000 bussen. Ook deze zijn door de fabrikant zelf ontwikkeld. Het gaat om volledig glazen scheidingswanden van veiligheidsglas of polycarbonaat. Die zijn beschikbaar voor nieuwe voertuigen en als retrofit-oplossing.

In Nederland werd in het najaar van 2020 besloten om alle stads- en streekbussen en trams uit te rusten met met dergelijke spatschermen. Uit onderzoek van TNO bleek dat het gebruik hiervan de directe overdracht van druppels minimaliseert. In combinatie met het openen van beide deuren bij een halte zorgt dit volgens het kennisinstituut voor een kleinere blootstelling aan mogelijke virusdeeltjes dan wanneer de voordeur dicht zou blijven.

Lees ook:

Auteur: Redactie OVPro

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.