Qbuzz lijdt 8,3 miljoen euro verlies door coronacrisis

Bus U-OV Utrecht CS
Foto Dylan

Door de halvering van het aantal reizigers heeft vervoerder Qbuzz in 2020 een verlies geleden van 8,3 miljoen euro. Na een veelbelovende start met reizigersgroei in alle drie concessiegebieden, daalden de reizigersaantallen in april en mei naar 13 tot 20 procent van de gebruikelijke reizigers. Het jaarverslag toont volgens Qbuzz de harde werkelijkheid waar het in deze coronacrisis mee te maken heeft.

“Dat is een heftig resultaat van een ingrijpend jaar”, duidt Qbuzz-directeur Gerrit Spijksma de cijfers. “Wij richten ons op het verbinden van onze reizigers met hun bestemmingen. De kern van onze activiteiten is het realiseren van vanzelfsprekende mobiliteit. Covid-19 maakt reizen met het OV ineens niet meer zo vanzelfsprekend.” Hij spreekt hij grote waardering uit voor het personeel. “Dankzij hun inzet en volharding zijn we blijven rijden.”

Het miljoenenverlies is volgens Qbuzz nog beperkt gebleven dankzij de beschikbaarheidsvergoeding, waarvan de vervoerder de hoogte niet heeft bekendgemaakt.

Blijven investeren in zero emissie

Het vizier van Qbuzz is op dit moment vooral gericht op de toekomst, zegt Spijksma. “Samen met onze sector en onze opdrachtgevers werken we hard aan een post-pandemie situatie van het OV. Aan een nieuwe balans met een OV-systeem dat wendbaar inspeelt op veranderende reizigersaantallen.” Volgens de directeur is het aan de sector om ervoor te zorgen dat de overheidsdoelstellingen kunnen worden gerealiseerd op het gebied van de woningbouwopgave, duurzaamheid en inclusiviteit.

Ondanks de coronacrisis zet Qbuzz de geplande investeringen van ruim 70 miljoen euro in zero emissievoertuigen door in de concessies Groningen-Drenthe, Utrecht en Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem. Spijksma: “De verantwoordelijkheid en zorg voor een schonere toekomst stopt niet tijdens de coronacrisis.”

Overheidssteun

Om de rol van het OV te kunnen borgen en om het tijdelijke dal van beperkte reizigersaantallen te overbruggen, doet Qbuzz een beroep op het Rijk om ook in 2022 over de brug te komen. Spijksma: “De behoefte van mensen om elkaar op te zoeken is groot. Er wordt door de Rijksoverheid fors ingezet op vaccinatie, waardoor naar verwachting de bewegingsvrijheid zal toenemen en we meer reizigers in het openbaar vervoer mogen verwelkomen. Samen met de overheid moeten we ervoor zorgen dat het OV hiervoor een stevige basis biedt.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.