Qbuzz mag busconcessie Groningen-Drenthe voortzetten

bus Qbuzz, Emmen, Drenthe,
Foto: Bus in Emmen. Foto ter illustratie.

Vervoerder Qbuzz mag nog tien jaar het busvervoer blijven verzorgen in de concessie Groningen Drenthe. De nieuwe concessie gaat van start op 15 december 2019 en duurt tot eind 2029. Connexxion en Arriva hadden zich ook ingeschreven.

Qbuzz is op dit moment ook al de vervoerder in deze concessie. Die concessie werd in eerste instantie voor zes jaar gegund, maar is twee keer verlengd. Een verdere verlenging was niet mogelijk.

Kwaliteit reiziger

Het OV-Bureau Groningen Drenthe heeft vandaag de winnaar bekendgemaakt. “In het programma van eisen hebben we de lat voor de uitvoeringskwaliteit hoog gelegd en de winnende offerte biedt met verschillende extra’s uiteindelijk nog meer kwaliteit dan is uitgevraagd”, aldus Fleur Gräper – Van Koolwijk, de voorzitter van het OV-Bureau Groningen Drenthe. “We zijn hier dan ook zeer tevreden mee.”

”Op drie belangrijke thema’s is het met de winnende offerte mogelijk een sterke doorgroei van kwaliteit te realiseren in het busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe. Het gaat om kwaliteit voor de reiziger die meer en meer ontzorgd wordt, duurzaamheid, onder andere in de vorm van CO2-reductie, en innovatie door inzet van geavanceerde technieken die onder andere informatie opleveren voor verbetering van de uitvoering en de reisbeleving.

Ademende concessie

De concessieverlener vroeg de nieuwe vervoerder om een ademende concessie, waarin ruimte is om in de loop van de concessie nog aanpassingen door te voeren. Dit omdat verwacht wordt dat het niet mogelijk is om alle ontwikkelingen gedurende de gehele concessieperiode te overzien. Er is dus ruimte in de concessie geschapen om aanpassingen te doen en het traditionele OV te gaan hervormen. Het OV-bureau behoudt dus ook het recht om gedurende de concessieperiode nieuwe vormen van OV of vervoersvormen die op OV lijken, toe te voegen aan de concessie.

Qbuzz belooft in de concessie een interactief informatieprogramma aan te bieden. Chauffeurs krijgen een tablet die als communicatiemiddel en naslagwerk dient voor de chauffeur, zodat deze de reiziger adequaat kan informeren. Gedeputeerde Henk Brink van Drenthe: “Reisinformatie wordt steeds actueler, pro-actiever en persoonlijker door de beschikbaarheid van meer informatie. Op zijn eigen telefoon plant de reiziger de reis en krijgt actuele informatie over stremmingen en omleidingen. En hij kan zelf een aansluiting aanvragen.”

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Qbuzz mag busconcessie Groningen-Drenthe voortzetten”

Ed Maliepaard|17.07.18|10:47

Nu nog minder tijd om naar het toilet te.gaan, omdat de chauffeur met tablet geacht wordt om met deze tablet informatie te geven aan passagiers. Een nieuwe taakomschrijving van het buschauffeurs werk is dan toch echt noodzakelijk. Chauffeur/Informant houd in 5 minuten meer tijd per rit in de dienst.

Antoine Berben|12.07.18|21:16

Gelukkig blijft alles nu eens 10 jaar lang hetzelfde.
Ik gun dat personeel en reizigers!