Connexxion-chauffeurs in Hoogeveen en Meppel rijden weer

Bus Connexxion

De bussen van stadsdienst Hoogeveen en Meppel rijden vanaf 14:00 uur woensdagmiddag weer. De chauffeurs, de vakbond FNV en Connexxion zijn tot een overeenstemming gekomen over de toekomst voor de chauffeurs van deze stadsdiensten. Het ontslag voor chauffeurs is van de baan en ook de arbeidsvoorwaarden blijven hetzelfde. “We hebben voor iedereen een oplossing kunnen vinden”, aldus Hendri Beltman, woordvoerder van Connexxion. 

De FNV is voorlopig tevreden over de afspraken die er gemaakt zijn om werk te garanderen voor de chauffeurs die op de stadsdienst Hoogeveen en Meppel rijden. Deze stadsdienst wordt in december afgeschaft. Dinsdag spreekt de vakbond nog wel over de precieze invulling van de werkzaamheden voor de chauffeurs. Daar zijn de betrokken partijen woensdag niet aan toegekomen.

Afschaffen stadsdienst

Volgens de vakbond was er sprake van werkverdringing omdat vrijwilligers de rol van de stadsdienst over zouden nemen. Dit klopt volgens Beltman niet. Omdat het aantal gebruikers van die stadsdiensten terugloopt, worden er in de toekomst geen OV-bussen meer ingezet op de stadsdiensten Hoogeveen en Meppel. Er zullen echter wel professionele chauffeurs blijven rijden op de achtpersoonsbussen die de OV-bussen moeten gaan vervangen.

In die achtpersoonsbussen mogen taxichauffeurs rijden en voor deze chauffeurs geldt een ander cao dan voor de chauffeurs in het OV. Zelfs de chauffeur die bij het taxi-onderdeel moet gaan werken, zal echter de arbeidsvoorwaarden behouden die hij kreeg als buschauffeur. Dit was een van de afspraken die woensdagochtend gemaakt is.

Staking

Connexxion vond dat de staking prematuur was omdat de onderhandelingen op woensdag nog gaande waren en er dus niets definitief besloten was. De FNV is echter blij dat ze toch zijn gaan staken. “We wilden niet langer doorploeteren en zo snel mogelijk duidelijkheid op papier”, vertelt Martijn Mulder van de FNV. “We waren al vaak genoeg voorgelogen en waren er klaar mee. Als we gewacht hadden met de staking, waren we weer een week kwijt geweest.”

 

Lees ook: Chauffeurs van Connexxion staken in Hoogeveen en Meppel

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.