Rolstoelen weer welkom in bussen Syntus

Gehandicapten die zijn aangewezen op een elektrische rolstoel, zijn bij Syntus weer welkom in de bus. Dat meldt de Stentor. Nadat de vervoerder in nieuwe reisregels had opgenomen dat dit soort rolstoelen niet meer mee kon, ontstond er onrust. Vooral in Zwolle en de rest van Overijssel.

Woordvoerder Fleur Meijers van Syntus:”Er kwamen vragen van de Zwolse SP-raadsfractie en ook van individuele gebruikers. Dat was nou ook weer niet de bedoeling van de nieuwe regel.”

Veiligheidsrisico’s

Syntus wilde de elektrische rolstoelen voortaan uit de bus weren vanwege veiligheidsrisico’s.Rolstoelen moeten in de bus vastgemaakt kunnen worden en dat zou bij grotere exemplaren een probleem opleveren.

Meijers: “Deze rolstoelen zijn vaak te groot en te zwaar. Gevolg is dat de buschauffeur telkens zelf opnieuw moest bepalen of een rolstoel wel of niet mee kon zonder precies inzicht in afmeting of gewicht te hebben. We besloten aanvankelijk daarom alle elektrische rolstoelen uit te sluiten.”

Gedogen

De regel is voorlopig teruggedraaid in afwachting van een definitief standpunt.Meijers: “We zijn nu in overleg met verschillende overheden en collega-vervoersbedrijven om te kijken hoe we hiermee moeten omgaan. Het kan alle kanten opgaan. Niets toelaten, de regels aanpassen of gedogen.”

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.