GUNNING 2025-2035

Transdev en Keolis winnen ov-concessies provincie Utrecht

Tram Utrecht
Een tram in Utrecht van U-OV. Beeld ter illustratie. PixelBiss / Shutterstock

Transdev en Keolis mogen vanaf 2025 tien jaar lang de ov-concessies in Utrecht verzorgen. Dat werd dinsdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de provincie Utrecht. Transdev wordt vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor de bussen en trams in Utrecht. Keolis blijft, net als nu, de concessie verzorgen in het westelijk en oostelijke deel van de provincie en in de stad Amersfoort. 

De bekendmaking van het zogenaamde gunningsbesluit markeert volgens de provincie “een belangrijk moment voor het openbaar vervoer in de gehele provincie Utrecht voor de komende tien jaar”.

Vervoersbehoefte

De provincie wil het openbaar vervoer in Utrecht nog beter laten aansluiten bij de vervoersbehoefte van de reiziger. Ook wil Utrecht in deze concessieperiode “grote stappen zetten in de transitie naar honderd procent zero-emissievervoer”.

“Met de winnende inschrijvingen krijgt de Utrechtse reiziger meer en beter openbaar vervoer”, stelt gedeputeerde André van Schie (Mobiliteit). “Daardoor wordt het nog aantrekkelijker om met het ov te reizen. Ik denk dat we met beide vervoerders partijen hebben die goed ov aanbieden aan de reiziger in onze provincie.”

Vijf inschrijvingen

In juli 2023 startte de aanbesteding voor de twee Utrechtse OV-concessies: Utrecht Binnen en Utrecht Buiten. In februari 2024 werd bekend dat vijf vervoerders zich hebben ingeschreven op deze aanbesteding: Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl