Storingen

GVB start laatste testfase Uithoornlijn, vanaf juli in gebruik

Uithoornlijn
Testrit Uithoornlijn Jorrit Lousberg

Het GVB is begonnen aan de laatste testfase van de Uithoornlijn: de nieuwe tramlijn van Amstelveen naar Uithoorn. Tijdens deze testfase wordt er gekeken of de Amsterdamse stadsvervoerder er klaar voor bijvoorbeeld storingen op de lijn op te lossen.  

Vanaf deze zomer rijdt de Uithoornlijn, tram 25, vanaf Amstelveen Westwijk door naar Uithoorn Centrum. Het is voor het eerst dat er een tram gaat rijden in deze regio. Met het afronden van de werkzaamheden door aannemer Dura Vermeer is de laatste testfase officieel gestart.

In de laatste testfase wordt er onder andere getest met storingen. “We maken expres een storing waardoor er ergens een monitoringssysteem gaat piepen. Wij gaan dan kijken of de monteurs de storing kunnen vinden en vervolgens kunnen analyseren. Kunnen ze het fiksen? Hebben ze het juiste gereedschap en de juiste documentatie, zoals een technische tekening?”, legt Jolanda Rasch, testmanager van het GVB uit op de website.

Rampscenario

Het GVB test de veiligheid van de Uithoornlijn door ook een rampscenario na te bootsen. Rasch: “In april voeren we samen met Exploitatie de alles-erop-en-eraan-test uit op de spoordijk. Daarbij simuleren we een gebroken bovenleiding, die op een tram met passagiers is gevallen en nog onder stroom staat. Bovendien is de tram ontspoord. Hier doen meer GVB-afdelingen aan mee, zoals OV-zorg, Energievoorziening, Railmaterieel en Tram. Daarnaast doen we in juni nog mee aan een test met externe hulpdiensten, zoals brandweer, politie en ambulancedienst.”

Als de laatste tests goed verlopen, dan wordt de nieuwe tramlijn 25 op zondag 21 juli officieel in gebruik genomen door het GVB.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl