KEOLIS ALLGO

Almere heeft primeur met testen opvolger ov-chipkaart

allGo Almere
Voordat heel Nederland gebruik kan maken van de ov-pas, begint allGo met een proef in Almere. Foto Dutchmen Photography / Shutterstock

Het Almeerse busbedrijf allGo, dat onderdeel is van Keolis, gaat als eerste vervoerder de opvolger van de ov-chipkaart testen. Reizigers kunnen zich nu aanmelden om de nieuwe pas uit te proberen en hun ervaringen terug te koppelen. Voorlopig is de ov-pas alleen te gebruiken in de bussen van allGo in Almere.

In juni 2023 werd OVpay, waarbij je incheckt met je betaalpas, in het hele land beschikbaar. Daar komt nu de fysieke ov-pas bij. De ov-chipkaart, die sinds 2009 geleidelijk de strippenkaart verving, is – na de testperiode en een landelijke uitrol van de ov-pas – binnenkort verleden tijd.

OVpay-app

De ov-pas onderscheidt zich straks van de huidige ov-chipkaart doordat het gebruik maakt van de OVpay-app. In de app kunnen reizigers alle reisinformatie vinden, waaronder een inzage in het saldo dat op de pas staat.

Het is ook mogelijk om via de app nieuw saldo op de kaart te zetten. Met de huidige ov-chipkaart is het alleen mogelijk om saldo op te vragen en bij te laden op een automaat.

Net als bij de ov-chipkaart kun je straks met de ov-pas reizen met kortingen en abonnementen. Dat is niet mogelijk voor reizigers die inchecken met hun betaalpas.

De ov-pas is momenteel alleen verkrijgbaar via allGo en kost zes euro. Net als de chipkaart is hij vijf jaar geldig. Deelnemers die hun ervaringen delen ontvangen een reistegoed van twintig euro. Later dit jaar verschijnt ook een digitale ov-pas, die zal drie euro kosten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl