Veiligheid

Stad Brussel wil omstanders inzetten bij strijd tegen agressie in ov

Station Brussel-Zuid Shutterstock, PP Photos

De stad Brussel wil intimidatie en agressie in het openbaar vervoer tegengaan door omstanders te “sensibiliseren”. Volgens het lokale parlement grijpen omstanders bij incidenten vaak niet in omdat ze niet weten hoe te handelen.

Deze zogenoemde “actieve omstaanders” moeten een veel grotere rol krijgen om agressie in het ov tegen te gaan, staat in een aangenomen resolutie. “Als Brusselaars beter weten hoe ze kunnen reageren bij ongewenst gedrag, kunnen we samen intimidatie en agressie in de openbare ruimte een halt toeroepen. We moeten inzetten op een solidaire publieke ruimte,” zegt Groen-parlementslid Lotte Stoops, initiatiefneemster van de resolutie.

“Veilig reageren kan je leren”, stellen de partijen achter de resolutie. Zo geven de volgens hen beproefde vijf A’s een houvast voor omstanders die willen ingrijpen: “Anderen betrekken, de Aandacht afleiden, Archiveren wat men ziet, het mikpunt of de agressor Aanspreken als de veiligheid het toelaat en/of Aanwezig blijven en hulp bieden, ook na het incident.”

Uit Belgisch onderzoek blijkt dat het niet tussenbeide komen door omstanders bij heel wat slachtoffers bijna even zwaar doorweegt als het incident op zich. Voor slachtoffers is de verwerking gemakkelijker als er wel getuigen zijn die ingrijpen.

Exponentiële winst

Stoops verwacht veel van een omstanderscampagne. “In steden waar eenmalige campagnes uitgerold worden, grijpen mensen drie keer vaker in bij intimidatie. Dan is het de logica zelve dat als we hier structureel op inzetten, de winst qua veiligheid exponentieel zal toenemen, zowel voor gebruikers als voor professionals in de openbare ruimte en het openbaar vervoer.”, concludeert Stoops.

Uit onderzoek door de Belgische federale overheid blijkt dat bijna een derde van de vrouwen en een vijfde van de mannen ongewenst gedrag benoemt als verklaring om geen gebruik te maken van het openbaar vervoer. Vooral het station Brussel-Zuid is vaak in het nieuws vanwege de vele incidenten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group