In bijna alle deelstaten

Golf aan stakingen komende week in streekvervoer Duitsland

Bussen in Berlijn. Shutterstock, Werner Spremberg

Reizen met het openbaar vervoer in Duitsland dreigt volgende week lastiger te worden. Vakbond Verdi roept personeel van streekvervoerbedrijven in bijna alle deelstaten op om het werk neer te leggen.

Per deelstaat verschilt de dag waarop werknemers het werk neerleggen. Vrijdag geldt als belangrijkste actiedag, als ook een grote manifestatie voor de strijd tegen klimaatverandering op de planning staat.

Volgens Verdi zitten onderhandelingen over een nieuwe cao met werkgevers vast. Voor de ongeveer 90.000 werknemers van de gemeentelijke vervoersbedrijven wil de vakbond een hoger loon uitonderhandelen. Daarnaast vinden werknemers dat de werkdruk omlaag moet. Volgens persbureau dpa is er vooral een tekort aan buschauffeurs.

Eerder dit jaar kregen Duitse regionale ov-bedrijven ook te maken met stakingen. Het ging daarbij om werkonderbrekingen in afzonderlijke deelstaten, die volgens Verdi in ruim tachtig steden plaatsvonden.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie OVPro / ANP