Vakbonden

Stakingsdreiging hangt boven overleg over roosters Arriva

Arriva
Het logo van vervoerder Arriva op een kantoorpand. ANP

Vrijdag wordt tijdens een ledenvergadering van vakbonden FNV en CNV besloten of er wordt overgegaan op een staking onder Arriva-buschauffeurs in Twente. Of het komt tot een staking of andere acties hangt af van een overleg tussen de implementatie-commissie Twente en de ondernemingsraad van Arriva (OR Bus), dat vandaag plaatsvindt.

Deze woensdagmiddag vinden er namelijk nieuwe onderhandelingsgesprekken plaats over de dienstroosters en werktijden van Arriva-chauffeurs in Twente. Sinds de buschauffeurs van Keolis zijn opgegaan in Arriva, is de sfeer in de cabine en daarbuiten om te snijden. Volgens CNV-bestuurder Peter de Ridder is het deze week ā€œeindelijk tijd voor duidelijkheidā€, omdat een geschil tussen de buschauffeurs en Arriva nu al maanden doormoddert.

Achterban beslist over onderhandelingsresultaat

ā€œDe resultaten van de onderhandelingen vandaag leggen wij vrijdag neer bij onze achterban. Zij mogen vervolgens bepalen of de uitkomst voldoende voor ze isā€, stelt De Ridder, die aangeeft er vooralsnog van uit te gaan dat Arriva oplossingsgericht het overleg met de implementatie-commissie Twente ingaat. ā€œAls vakbond mogen wij niet aanschuiven aan de onderhandelingstafel, dus wachten we de uitkomst maar weer afā€, zegt De Ridder enigszins geĆ«rgerd.

De Ridder: ā€œPersoneelsafspraken worden in principe voor een jaar gemaakt. In dit specifieke geval komen de gesprekken al sinds halverwege oktober niet goed op gang.ā€ De CNV-vakbondsman ziet de onderhandelingen van woensdag als een ā€œultieme pogingā€, ook al moeten de vakbonden pas na afloop vernemen wat de eventuele uitkomst is.

ā€œZelf zegt Arriva er vertrouwen in te hebben, dus wij hopen ook dat we vrijdag met onze leden kunnen klinken op een mogelijke oplossingā€, aldus De Ridder die vandaag de hele dag standby staat om informatie in te winnen over het onderhandelingsproces, waarbij de vakbonden worden ontweken.

Liever geen staking

Mochten de vakbondsleden vrijdag tegen de uitkomst van de onderhandelingen stemmen, dan zal er nog niet direct worden gestaakt, verduidelijkt De Ridder. ā€œBij een onbevredigende uitkomst sturen wij een ultimatum naar de werkgever. Daarna wordt er dan een procedure in werking gezet, wat in het meest ongunstige scenario kan leiden tot een staking.ā€ Liever hopen de vakbonden dat het niet zo ver hoeft te komen. De Ridder: ā€œIn principe willen wij geen staking, maar gewoon een oplossingsgericht einde van deze hele situatie die nu al veel te lang duurt.ā€

ā€Vakbonden frustreren onderhandelingenā€

De onderlinge verhouding tussen vervoerder Arriva en de vakbonden FNV en CNV is al enige tijd behoorlijk ontregeld. Sterker nog: Arriva stuurde onlangs een venijnige brief naar bestuursleden van FNV Streekvervoer en CNV Vakmensen waarin de vakbonden werd opgeroepen om de lopende onderhandelingen niet meer te frustreren. De vakbonden moeten zich voorlopig even ā€œgedeisdā€ houden, was de niet te missen boodschap van de vervoerder.

Lees ook:

U las zojuist Ć©Ć©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl