broedseizoen

Aanleg busbaan tussen Leiden en Katwijk vertraagd door rechtszaak

Beeld: bus in Leiden
Bus in Leiden. Foto ter illustratie Shutterstock, ColorMaker

De provincie Zuid-Holland stond op het punt te beginnen met de aanleg van een busbaan tussen Leiden en Katwijk, maar moet die werkzaamheden uitstellen. Tegen de komst van de busbaan van ruim 3 kilometer is beroep aangetekend bij de Raad van State en ook een kort geding aangespannen. Tot de voorzieningenrechter uitspraak heeft gedaan, kan Zuid-Holland niets doen aan het traject langs de N206.

Om de busbaan, twee haltes en een geluidsscherm aan te leggen, moeten bijna 240 bomen worden gekapt. Zuid-Holland ‘compenseert’ dat door elders zo’n 500 bomen te planten. De provincie wilde het kapwerk hebben gedaan voor 15 maart, de start van het broedseizoen. Dan is dit gedurende enkele maanden niet toegestaan.

Zuid-Holland moet door het kort geding in ieder geval tot het najaar wachten met deze werkzaamheden. “De aannemers waren al ingehuurd, we stonden klaar om te starten”, zegt een woordvoerder van de provincie. “Maar we moeten nu een nieuwe planning gaan maken.” Het was de bedoeling dat de busbaan halverwege volgend jaar klaar zou zijn.

De vrijliggende busbaan moet niet alleen de drukke N206 tussen Leiden en Katwijk ontlasten, maar ook zorgen voor een goede ontsluiting van de nieuw aan te leggen woonwijk Valkenhorst. Op de voormalige militaire vliegbasis Valkenburg in de gemeente Katwijk komen zo’n 5600 woningen. De bouw zou eigenlijk al enkele jaren geleden beginnen. Tegen het bestemmingsplan werd echter beroep aangetekend bij de Raad van State. De gemeente wacht nog steeds op de uitspraak.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: ANP