Nieuwe dienstregeling

FNV waarschuwt: meer treinen NS mag geen hogere werkdruk opleveren

NS-trein op station Bussum-Zuid. Shutterstock, Stoqliq

Personeel moet niet de dupe worden van het plan van de NS om volgend jaar wekelijks 1.600 treinen meer te laten rijden dan nu, waarschuwt vakbond FNV. De uitbreiding van de dienstregeling is alleen mogelijk als de spoorwegmaatschappij voldoende extra personeel kan aantrekken, want anders neemt de werkdruk volgens vakbondsbestuurder Henry Janssen te sterk toe.

“We vinden het zeer ambitieus en staan op het standpunt dat dit alleen maar kan als NS voldoende personeel heeft. Het mag niet ten koste van personeel gaan. Dus geen verhoging van de werkdruk”, reageert hij op het plan dat de NS donderdag bekendmaakte. Janssen merkt op dat er binnen de hele organisatie meer personeel bij moet komen om te zorgen dat treinen kunnen rijden en niet te laat komen.

In 2022 gingen aan een nieuw cao-akkoord tussen bonden en de NS grootscheepse stakingen vooraf. Een groot punt van onvrede was de hoge werkdruk bij het openbaarvervoersbedrijf, waar de NS beloofde wat aan te doen.

FNV-bestuurder Janssen benadrukt dat het mogelijk moet blijven voor treinpersoneel om op voor hen gewenste momenten verlof op te kunnen nemen. Hij verwacht grote onrust onder personeel als de inzet van honderden extra treinen de werkdruk juist weer vergroot, net nu het vertrouwen in de directie aan het verbeteren is.

Auteur: Redactie OVPro / ANP