OVPay

Drie op tien ov-reizgers checkt al in met betaalpas

OVpay
Foto: OVpay uitleg op station Eindhoven. Foto ter illustratie. Shutterstock, Robert Coolen

Ov-reizigers hebben het in- en uitchecken met de betaalpas stevig omarmd. Eind vorig jaar betaalde 30 procent van de reizigers die incheckten tegen basisitarief, met een pinpas of creditkaart.

Dat blijkt uit cijfers van de betaalvereniging.

Sinds juni 2023 kunnen ov-reizigers overal in Nederland in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditkaart, ook als die virtueel op een mobieltje of smartwatch staat. De mogelijkheid tot contactloos betalen wordt sinds maart 2021 onder de merknaam OVPay geleidelijk uitgerold in het land om reizen met het openbaar vervoer laagdrempeliger te maken.

Kortingsabonnementen

Op de meeste plekken is het in- en uitchecken met de contactloze betaalpas alleen voor reizigers die zonder abonnement reizen. Ov-bedrijven werken aan de gefaseerde introductie van kortingsmogelijkheden op betaalpassen. Zo was GVB in september de eerste vervoerder in Nederland die kortingsabonnementen aanbiedt voor betalingen met een betaalpas.

De mogelijkheid om in het openbaar vervoer met de betaalpas in te checken stuwt ook het totale aantal contactloze betalingen in Nederland flink op, meldt de Betaalvereniging. Eind vorig jaar werden bijna vier op de tien pinbetalingen op deze manier gedaan, tegenover drie op de tien een jaar eerder.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group