OVPay

In- en uitchecken met betaalpas in nagenoeg heel Nederland

In de metro van Rotterdam kunnen reizigers sinds vandaag inchecken met een betaalpas. Foto: Flickr/Hindrik Sijens. Flickr/Hindrik Sijens

Inchecken met een betaalpas, creditcard of telefoon kan inmiddels ook bij de metro in Rotterdam. Alleen in de tram en bus in Rotterdam en de Blauwnet-treinen in Overijssel is het nog niet mogelijk om met een betaalpas te reizen. Uitrol daar volgt binnenkort, bevestigt woordvoerder Gerbrant Corbee tegenover OVPro. Eind mei verwacht Translink de nieuwe manier van betalen in heel Nederland uitgerold hebben.

Algemeen directeur van RET, Maurice Unck reageert tegenover het AD verheugd over de invoering van OVPay in de metro van Rotterdam. “Het is een volgende stap in onze bredere ambitie om de reiziger een drempelloze reis te bieden.” Zeker met de grote evenementen zoals de marathon en Koningsdag in aantocht, verwacht de RET veel reizigers. “Toeristen en bezoekers hebben hun betaalmiddel al op zak en kunnen meteen, zonder extra handelingen in- en uitchecken.”

De nieuwe betaalvorm maakt deel uit van een programma dat door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink is ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay. De landelijke uitrol van OVPay verloopt niet vlekkeloos. De uitrol van het systeem waarmee reizigers kunnen inchecken met een betaalpas of telefoon zou oorspronkelijk in de zomer van 2022 over het hele land klaar zijn. De verwachting werd begin dit jaar bijgesteld naar eind maart, en nu rekent Translink op eind mei.

“Alleen in de Blauwnet-treinen in Overijssel en de bus en tram in Rotterdam is het inchecken met betaalpas nog niet mogelijk”, zegt Translink-woorvoerder Gerbrant Corbee. De zegsman verwacht dat het eind mei ook hier mogelijk is om met een betaalpas te reizen.

Abonnementen koppelen

De ontwikkeling van de nieuwe betaalvorm is nog zeker niet klaar. Binnenkort kunnen reizigers ook hun abonnementstarieven koppelen aan de betaalpas. Bovendien zal de OV-chipkaart vervangen worden door de zogenoemde OV-betaalpas. Een complexe zoektocht, zo vertelde programma-directeur Bas van Weele onlangs tegen OVPro. “Niet alle abonnementen kunnen aan de betaalpas gekoppeld worden”, zegt Van Weele. Een technisch verhaal, maar bij sommige abonnementen maak je geen betaaltransactie, zoals een studentenabonnement weekend vrij. “Abonnementen zoals dalvoordeel kunnen wel gekoppeld worden aan een betaalpas. Abonnementen zoals traject vrij of altijd vrij kunnen niet via de betaalpas en zullen alleen op de nieuwe OV-chipkaart gezet kunnen worden: de OV-betaalpas.”

Ook het abonnement waarmee je momenteel een OV-fiets kan huren is een lastig verhaal. “In eerste instantie verwacht ik dat het niet lukt om een OV-fiets met de betaalpas te huren. Daar geldt hetzelfde verhaal. Bij het huren van de fiets maak je geen directe transactie. Hiervoor zul je een OV-pas nodig moeten hebben en voorlopig nog een OV-chipkaart.” Hetzelfde geldt voor het inchecken om je fiets te stallen in een bewaakte stalling.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet