Ultimatum gesteld

Limburgs-Vlaamse tramruzie op scherp na miljoenenclaim Maastricht

Sneltram Maastricht-Hasselt weer op de rails
Het spoor waarover de sneltram Hassselt-Maastricht had moeten rijden. Foto: ANP

Maastricht en de provincie Limburg stellen Vlaanderen een ultimatum. De Vlaamse minister van mobiliteit Lydia Peeters krijgt nog tot maart de kans om met miljoenen over de brug te komen die Maastricht en Limburg kwijt zijn aan het voorbereiden van een tramverbinding tussen de Limburgse hoofdsteden Hasselt en Maastricht.

Vlaanderen trok de stekker uit het project, tot woede van Maastricht. Als Vlaanderen niet aan het ultimatum voldoet, nemen provincie en gemeente op 5 maart een besluit om de zaak aan de rechter voor te leggen.

“Zoals moge blijken hebben wij Vlaams minister Peeters ruimschoots de gelegenheid geboden om met bevredigende minnelijke voorstellen te komen”, schrijft een boze wethouder John Aarts (VVD) aan de gemeenteraad van Maastricht. “Tot op heden is daar geen enkel zicht op en deadlines zijn verstreken. De logische vervolgstap is dan ook de gang naar de Nederlandse rechter zoals de Kaderovereenkomst dat voorschrijft.”

Strop

Maastricht wil 19,6 miljoen euro terug van Vlaanderen, zei een woordvoerder van de gemeente donderdag. Dat geld is in het project gestoken. Omdat het Vlaamse gewest het plan heeft afgeblazen, zitten de provincie en Maastricht met een strop, en willen ze hun geld terug. Tot nu toe heeft minister Peeters slechts 3 miljoen euro overgemaakt. Maastricht had dat bedrag betaald als tegemoetkoming voor het inkorten van een deel van de tramlijn in de Limburgse hoofdstad.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie OVPro / ANP