personeelsgebrek

Voorlopig nog geen nachtmetro in Amsterdam

De Amsterdamse metro
Naar verwachting zullen de voorbereidingen voor de nachtmetro minstens een jaar duren Shutterstock, www.hollandfoto.net

Er rijdt nog lang geen nachtmetro in het weekend in Amsterdam. Eerdere voorbereidingen zijn gestaakt en voor nieuwe pogingen is geen budget inbegroot. Volgens vervoerswethouder Melanie van der Horst waren het moeizame jaren voor het Amsterdamse ov wegens personeelsgebrek, weinig reizigers en gebrek aan financiële middelen en lag de focus van de Vervoerregio Amsterdam daarom elders.

De Vervoerregio, de opdrachtgever van het ov in Amsterdam, was volgens Van der Horst voornamelijk bezig met het voorkomen van het verder afschalen van het ov. Het netwerk van de doordeweekse nachtbus is bijvoorbeeld nog niet hersteld, en dit zal in 2024 naar verwachting ook nog niet lukken, zo schrijft Van der Horst in een brief aan de gemeenteraad.

Agenda autoluw

De introductie van een nachtmetro is onderdeel van de Agenda Autoluw, die de gemeente in 2020 vaststelde. Het voorstel was om in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag langer door te rijden tot bijvoorbeeld tot 02.30. Na vaststelling van de Agenda Autoluw zijn de voorbereidingen voor deze pilot gestart door de Amsterdamse vervoerder GVB, maar deze zijn inmiddels niet meer actueel. Verdere voorbereidingen zijn gestaakt wegens de pandemie en er is ook geen budget voor inbegroot. De GVB verwacht voor de voorbereiding van de nachtmetro minimaal een jaar nodig te hebben.

Aandachtspunten

Een aandachtspunt bij het instellen van een nachtmetro is dat de GVB graag wil dat het niet blijft bij een pilot. “Immers, de waardering van de reizigers voor het OV in Amsterdam zal met een metro die in het weekend langer doorrijdt stijgen, maar ook weer dalen wanneer dit tot een pilot beperkt blijft”, zo schrijft de vervoerswethouder. Daarnaast beperkt de nachtmetro de tijd die de GVB heeft voor nachtelijk onderhoud en beheer.

De nieuwe ov-concessie van Amsterdam gaat december 2024 in. Het Programma van Eisen beschrijft welke eisen de Vervoerregio Amsterdam als Concessieverlener stelt aan het aanbod in de nacht, maar dat is nu nog niet bekend. “Als de nachtmetro geen onderdeel is van de eisen, kan de gemeente hierover aanvullende afspraken maken”, aldus de wethouder.

De brief is geschreven naar aanleiding van vragen door raadslid Jazie Veldhuyzen (BIJ1). Op 11 januari debatteert de raad over de brief.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink