Verzakking

Provincie Zeeland vraagt compensatie voor treinreizigers

Station Roosendaal
Foto: Extra overstap voor reizigers op station Roosendaal door storm. Foto ter illustratie. Drew McArthur

De provincie Zeeland vraagt ProRail de reizigers te compenseren die worden getroffen door rituitval en andere verstoringen op het spoor. Ook roept de provincie de spoorbeheerder op de problemen zo snel mogelijk op te lossen, met zo min mogelijk overlast voor de treinreizigers.

Door verzakkingen op de Zeeuwse lijn, die het gevolg zouden zijn van zware regenval, rijden er momenteel minder treinen tussen Vlissingen en Roosendaal. Bovendien rijden de treinen uit veiligheidsoverwegingen langzamer. Het is nog onduidelijk wanneer de herstelwerkzaamheden aan het spoor zijn afgerond.

In een vrijdag verstuurde brief aan ProRail wijzen Gedeputeerde Staten op de overlast voor de reizigers en voor bedrijven die het spoor gebruiken voor het vervoer van goederen. “Neem maatregelen om het vertrouwen van de reiziger te herstellen en de reiziger te compenseren”, schrijft de provincie. Een provinciewoordvoerster zegt dat bij compensatiemaatregelen onder meer kan worden gedacht aan de teruggave van een deel van het abonnementsgeld van een reiziger of aan gratis reisdagen.

Ook roept Zeeland ProRail op het spoor zo snel mogelijk te herstellen, ook als dit betekent dat aannemers uit andere regio’s met materieel moeten bijspringen. De provincie schrijft dat reizigers nu te maken hebben met lange reistijden met vaak ook nog slechte aansluitingen op bus en ferry. “Dit betekent dat reizigers sterk beperkt worden in hun reismogelijkheden en in de toekomst andere reisalternatieven buiten het openbaar vervoer gaan zoeken. Dit vinden wij geen gewenste situatie.”

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP