Ministerie OCW

Provincies vragen kabinet voor uitstel verlaging studentenreisproduct

Minister Dijkgraaf
Foto: Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf Jeroen Meuwsen Fotografie

Provincies, Vervoerregio Amsterdam en Metropoolregio Rotterdam Den Haag roepen het demissionaire kabinet op om het besluit over het verlagen van de vergoeding voor het vervoer van studenten met een jaar uit te stellen. Ze waarschuwen voor mogelijke prijsstijgingen en het schrappen van buslijnen als het ministerie van OCW vasthoudt aan een korting van circa 200 miljoen euro.

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil de bijdrage aan vervoersbedrijven voor de ov-studentenkaart verlagen, gebaseerd op de verminderde gereisde kilometers door de naweeën van de coronacrisis. Provincies en vervoersbedrijven adviseren de herijking met een jaar uit te stellen en nieuwe afspraken te maken met het volgende kabinet.

Motie

Eerder aangenomen Kamer motie om het besluit uit te stellen lijkt niet te worden nageleefd, waardoor de koepelorganisaties nu het kabinet benaderen. Ze wijzen op de beschikbare 300 miljoen euro om stijgende kosten van kaartjes en verdere verschraling in het ov te voorkomen, en stellen dat deze toezegging teniet wordt gedaan als Dijkgraaf nu besluit de bijdrage voor het studentenreisproduct te verlagen.

Lees ook:

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer