Woon-werkverkeer

Meeste bedrijven onvoorbereid op rapportageplicht personenmobiliteit

File
Foto: Auto's in een file ter illustratie. ddisq

Uit onderzoek van XXImo en Markteffect blijkt dat 84 procent van de bedrijven nog niet klaar is voor de aankomende rapportageplicht personenmobiliteit. Carmen Cosijn van Stichting Stimular benadrukt dat dit niet alleen zorgwekkend is in het kader van wetgeving, maar ook aantoont dat de meeste bedrijven nog geen grip hebben op mobiliteitsmonitoring.

Momenteel heeft 61 procent van de werkgevers een deel van de registratie op orde, met de nadruk op autokilometers zonder specificatie naar brandstofsoort. Het onderzoek benadrukt de blijvende impact van personenmobiliteit op de CO2-uitstoot van kantoren, die nog steeds 40 procent van de totale CO2-footprint uitmaakt. “Ondanks de halvering van afgelegde kilometers voor zakelijk en woon-werkverkeer tijdens de lockdowns in 2020 en 2021, blijft het noodzakelijk om te zoeken naar verbetermogelijkheden in het vervoer”, aldus Cosijn.

Duurzaam ov

Stichting Stimular wijst op het potentieel van verschuiving van autokilometers naar duurzamer vervoer, zoals openbaar vervoer (ov) en fietsen. De focus op (echt groene) elektriciteit en het verminderen van afgelegde kilometers blijven effectieve maatregelen. Gezien de verduurzaming van het openbaar vervoer is er volgens de stichting veel winst te behalen door meer gebruik te maken van ov, fiets en elektrisch rijden binnen zakelijk verkeer.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP