MAN Truck & Bus

Autonomous driving: ‘Sleutelrol in de toekomst van het openbaar vervoer’

MAN Truck & Bus
Foto: autonoom rijden. Foto ter illustratie. solomonphotos
Jana Kirchen is namens MAN Truck en Bus SE uit München specialist op gebied van autonomous driving. Op het aankomende OV Congres ’23 op 15 november in de Jaarbeurs in Utrecht spreekt Kirchen over dit  intrigerende onderwerp.

De sessie belicht de drijfveren achter autonoom rijden, de voordelen op het gebied van TCO (Total Cost of Ownership) en de uitdagingen die moeten worden aangepakt om deze technologie op de markt te brengen. In haar sessie behandelt Kirchen specifieke projecten waaronder de eerste autonome proeven en het huidige pilotproject MINGA.

Gezien de groeiende belangstelling naar autonoom rijden binnen het ov, ontstaan door chauffeurstekorten, kostenoverwegingen en de groei van het openbaar vervoer, benadrukt Kirchen het belang van vroege voorbereiding binnen de industrie. Ze besteedt specifiek aandacht aan het opzetten van controlecentra en technische toezichtcentra voor autonome voertuigen in de bestaande infrastructuur.

Groeiende behoefte

Kirchen, optimistisch over de toekomst van het openbaar vervoer, wijst op de groeiende behoefte aan openbaar vervoer en intermodale transportdiensten volgens belangrijke marktstudies. Ze ziet voor autonomous driving een sleutelrol weggelegd in het verminderen van operationele kosten en het uitbreiden van het openbaar vervoer naar meer landelijke gebieden.

Tekst gaat verder onder foto. 

Jana Kirchen.
Foto: Jana Kirchen. MAN Truck en Bus.

Voor Kirchen liggen de belangrijkste uitdagingen en kansen in de voorbereiding op automatisering, rekening houdend met technische vereisten en de volledige verandering van de werking van busdiensten. Ze benadrukt niet alleen de technische aspecten, maar ook de aanzienlijke voordelen ervan in busdiensten.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer