Afgeschaalde dienstregeling

Rover: in september ruim duizend klachten over te volle treinen

Traxx locomotief met rijtuigen over HSL (bron: NS)
Foto: Trein op HSL-lijn. Foto ter illustratie. NS

Treinreizigers hebben deze maand regelmatig te maken gekregen met overvolle treinen. Dat blijkt uit gegevens van het meldpunt Volle Treinen van Reizigersvereniging Rover. Vooral trajecten waar de NS nog een afgeschaalde dienstregeling hanteert, zijn grote boosdoeners. Rover dringt er bij de NS op aan om waar mogelijk de treinen te verlengen.

In september ontving Rover tot nu toe 1.354 klachten over overvolle treinen. Uit een analyse van de laatste twee weken blijkt dat in 35 procent van de gevallen sprake is van een korte trein. Dit probleem doet zich vooral voor op het traject Leiden – Haarlem – Amsterdam, waar de meeste klachten op zijn binnenkomen.

“Door de afgeschaalde dienstregeling van de NS rijden er minder treinen op dit traject, wat resulteert in te korte treinen. Dit is opvallend, aangezien de NS juist in de drukke septembermaand had beloofd langere treinen in te zetten”, aldus Rover-directeur Freek Bos.

HSL-lijn

Daarnaast zijn er talrijke klachten over drukte op de HSL-lijn tussen Amsterdam en Breda. Hier zijn nog steeds minder treinen in omloop vanwege de afgeschaalde dienstregeling. Omdat de treinen op de HSL in een vaste opstelling rijden, kunnen ze niet worden verlengd. Om deze reden pleit Rover al enige tijd om snel meer treinen op de HSL-lijn te laten rijden.

Naast de HSL-lijn melden reizigers ook drukte op trajecten rond Arnhem (vanuit Nijmegen, Den Bosch en Amsterdam), waar eveneens een afgeschaalde dienstregeling geldt. Tot slot ervaren reizigers volle treinen op de trajecten Den Haag – Leiden – Amsterdam en Rotterdam – Zwolle. Rover herhaalt daarom de oproep aan de NS om treinen waar mogelijk te verlengen.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer