Waterstof

Solaris wint grootste Europese waterstof-tender tot nu toe

Bologna bus
Foto: Een bus in Bologna. Foto ter illustratie. meunierd

De Poolse busfabrikant Solaris heeft een overeenkomst gesloten om tenminste 130 waterstofaangedreven Urbino 12-bussen te leveren aan de gemeentelijke vervoerder TPER in Bologna. Dit vertegenwoordigt de grootste bestelling voor brandstofcelbussen in Europa, zo schrijft Sustainable Bus. De order sluit naadloos aan bij het streven van de Italiaanse stad om tegen 2030 volledig over te stappen naar een emissievrij stedelijk openbaar vervoerssysteem.

De levering van de eerste 37 waterstofbussen staat gepland voor 2024, terwijl de rest van de bussen in de periode 2025-2026 naar de Noord-Italiaanse stad komt. Het contract met Solaris dekt niet alleen de oorspronkelijke 130 bussen, maar biedt ook de mogelijkheid om de bestelling uit te breiden met nog eens 140 voertuigen.

De aanbesteding werd uitgegeven in maart 2023, nadat de plannen voor de aanbesteding in december 2022 waren aangekondigd. In verband met de inzet van waterstofvoertuigen, heeft het Duitse bedrijf Wolftank de goedkeuring gekregen van TPER als operationeel-industriële partner. Het consortium is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van geïntegreerde waterstofbrandstofsystemen voor de bussen.

Next Generation EU

De aanschaf van de bussen wordt gefinancierd met middelen uit Next Generation EU, met een basiskosten van 76,2 miljoen euro voor de 127 bussen. TPER gaf aan dat er aanvullende financieringsbronnen, zoals het Nationaal Strategisch Plan voor Duurzame Mobiliteit, kunnen worden gebruikt voor de optionele voertuigen.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Merijn van Merrienboer