Brief aan politiek

Rover: ‘neem verdubbeling ov mee in verkiezingsprogamma’s’

Stickeractie Rover
Foto: De sticker die Rover gebruikt voor het actievoeren. Rover

Reizigersvereniging Rover roept het nieuwe kabinet op om het openbaar vervoer tegen 2030 te verdubbelen. De partij wijst op het cruciale en urgente belang van deze actie vanuit het oogpunt van de klimaatagenda, de woningbouwopgave, de leefbaarheid en de verkeersveiligheid. Dat stelt Rover in een brief die, eerder deze maand, is verstuurd naar de verkiezingsprogrammacommissies van de partijen in de Tweede Kamer. 

De brief benadrukt de kloof tussen de maatschappelijke vraag naar duurzaam vervoer en goede bereikbaarheid en de ontoereikende investeringen en budgetten die door de politiek zijn toegewezen aan het openbaar vervoer. Nu de bouw van honderdduizenden nieuwe woningen op handen is, waarschuwt Rover bovendien voor een aanzienlijke toename van de vraag naar transport.

Als reactie daarop pleit Rover in de brief voor “een verhoogde investering in het openbaar vervoer, een helder en geïntegreerd tarievenstelsel, een grotere focus op busvervoer en samenwerkingen met scholen en werkgevers om duurzame woon-werkkilometers te bevorderen.”

Verkiezingsprogramma’s

“We kunnen niet blijven doorgaan met het uitbreiden van wegen en het creëren van meer parkeerplaatsen. Toegang tot het hart van de steden voor grote aantallen reizigers is alleen mogelijk door een combinatie van openbaar vervoer en fiets,” schrijft Rover aan de politieke partijen. De reizigersvereniging doet een beroep op de partijen om de groei van het openbaar vervoer en een verhoging van de exploitatievergoeding op te nemen in hun verkiezingsprogramma’s.

Tijdperk

Nu de verkiezingsstrijd losbarst en daarna een nieuwe regering wordt gevormd, staan de besluitvormers onder toenemende druk om de transportuitdagingen en -ambities van het land aan te pakken, stelt Rover. De brief van Rover dient als een “oproep tot een alomvattende herziening van het openbaar vervoerslandschap en markeert naar eigen zeggen mogelijk een transformerend tijdperk voor de mobiliteitsinfrastructuur van het land.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer