Explosieve Opruimingsdienst

Amsterdam Centraal uren lang deels ontruimd vanwege ‘verdacht voorwerp’

Shutterstock - Amsterdam Centraal
Amsterdam Centraal. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/Ceri Breeze

Een deel van Amsterdam Centraal is in de nacht van dinsdag op woensdag enkele uren ontruimd geweest, na de aanhouding van iemand met “onbegrepen gedrag” en de vondst van een verdacht voorwerp. Uiteindelijk bleek er geen sprake te zijn van een explosief. Rond 04.20 uur werd het station weer vrijgegeven, meldt een woordvoerder van de politie. De NS laat weten dat de treinen gewoon konden rijden.

De verwarde persoon werd rond 00.45 uur aangehouden op het station. De verdachte had een voorwerp bij zich dat agenten volgens de woordvoerder niet vertrouwden.

Op het Stationsplein werd dit verder uitgezocht, onder meer door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Uiteindelijk bleek geen sprake van een explosief, maar er werden wel een mes en een op een “vuurwapen gelijkend voorwerp” gevonden. Er wordt nog onderzocht of dit inderdaad om een echt vuurwapen ging. De verdachte is aangehouden voor overtreding van de Wet wapens en munitie en zit momenteel nog vast.

Nachtnet

“De ontruiming had geen invloed op het nachtnet”, meldt een woordvoerder van de NS. Volgens de zegsvrouw gold de ontruiming voor een deel van het station, aan de centrumzijde. Reizigers konden via de IJ-zijde het station nog wel in- en uit komen.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP