Afscheid

Algemeen directeur Maurice Unck vertrekt bij RET

RET-directeur Maurice Unck (bron: Rick Keus)
Foto Rick Keus, Rotterdam, Rotterdam, 20200106 Onderwerp:

Maurice Unck heeft de Raad van Commissarissen en aandeelhouders laten weten per 1 januari 2024 te vertrekken als algemeen directeur van RET. Unck wordt vanaf dan directeur van Mail Nederland, het postbedrijf binnen PostNL en lid van het Executive Committee. Unck was sinds 2017 algemeen directeur bij RET.

“De RET is een prachtig bedrijf met grote maatschappelijke relevantie. Ik heb ervan genoten om mij met een divers team van collega’s elke dag in te zetten om het ov in Rotterdam en omstreken nog aantrekkelijker te maken voor reizigers”, laat Unck in een reactie weten.

“Ik ben ervan overtuigd dat goed ov hard nodig is om de bevolkingsgroei in goede banen te leiden, de economie een impuls te geven en stad en regio leefbaarder te maken. Tegelijkertijd trok de nasleep van corona een grote wissel op het bedrijf en in toenemende mate ook op mijzelf. De komende maanden zet ik mij er met volle energie voor in om tot goede financiële afspraken te komen met onze opdrachtgever en aandeelhouder. Daarna is het tijd voor een nieuw gezicht, die met frisse ideeën verder werkt aan het herstel van de RET”, vervolgt hij.

Roerige tijden

Onder leiding van Unck ging RET door roerige tijden heen. De energierekening van het bedrijf steeg met tientallen miljoenen gestegen. Het tramnetwerk in de regio Rotterdam staat onder druk en de toegekende subsidie vanuit de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) slinkt. zette stappen vooruit. Zo kreeg het RET-netwerk er 25 kilometer metrospoor bij door de ingebruikname van de Hoekse Lijn. In de roerige tijd werden ook enkele stappen vooruit gezet op het gebied van duurzaamheid, waaronder de transitie naar een zero emissie busvloot in 2030 en de overgang naar honderd procent in Nederland opgewekte groene stroom. Tot slot maakte Unck het voor reizigers makkelijker om vervoermiddelen te combineren: hij gaf de samenwerking met aanbieders van deelvervoer een impuls en zette de digitale integratie daarvan hoog op de agenda.

Krachtige bestuurder

De Raad van Commissarissen laat weten het jammer te vinden dat Unck vertrekt bij RET. Maar is tegelijkertijd blij en dankbaar voor wat hij heeft bijdragen aan ontwikkeling van de RET. “Maurice is al ruim zes jaar een krachtig bestuurder van de RET, ook tijdens de bijzonder moeilijke covid-crisis en de nasleep daarvan. Wij bedanken Maurice voor zijn grote inzet en wensen hem veel succes bij PostNL”, aldus Charlotte Insinger, voorzitter Raad van Commissarissen van RET, in een persverklaring.

De Raad van Commissarissen heeft het proces om een opvolger voor Unck te vinden inmiddels opgestart.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer