ddos-aanval

Website OV-NL aangevallen door hackers

Hackers
Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/Tero Versalainen

De website van van OV-NL is sinds maandagmiddag uit de lucht. Dit is het gevolg van een aanval door een hackersgroep op de externe servers van de website. De site heeft “geen operationele waarde” en de aanval heeft daarom geen directe impact op het openbaar vervoer in Nederland, zo laat een woordvoerder weten. Ook Maastricht Aachen Airport is getroffen door een soortgelijke aanval. 

Volgens de woordvoerder van OV-NL wordt er aan gewerkt “om de website weer bereikbaar te krijgen, maar daar is geen tijdspad voor te geven.”

Vergelding

De verantwoordelijkheid voor de aanval is volgens cyberbeveiliger FalconFeeds.io opgeëist door een pro-Russische hackersgroep, die NoName05716 wordt genoemd. De aanval zou een vergelding zijn voor het Nederlandse besluit om marineschepen aan Oekraïne te geven.

De hackersgroep heeft de laatste tijd vaker aanvallen uitgevoerd op bondgenoten van Oekraïne. Zo zou de groep eerder de sites van de Rechtspraak, de Eerste Kamer en de havens van Rotterdam, Amsterdam, Den Helder, Eemshaven/Delfzijl en Vlissingen/Terneuzen hebben aangevallen. Ook die aanvallen hadden geen directe gevolgen voor het werk daar, het waren vooral speldenprikken.

Maastricht Aachen Airport

Ook Maastricht Aachen Airport is getroffen door de ddos-aanval. Een woordvoerder meldt ook dat het getroffen externe bedrijf werkt aan een oplossing. Bij een ddos-aanval wordt een server overspoeld met verkeer, vaak vanaf gekaapte apparaten. De server kan die toestroom daardoor niet aan en bezwijkt onder de druk, waardoor de site onbereikbaar wordt.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP