Internationale trein

NS: forse toename in verkoop internationale treintickets

NS-trein en Eurostar-trein
Eurostar-trein naast een NS Intercity trein op Amsterdam Centraal. Foto: NS

De NS verkocht dit jaar fors meer internationale treintickets dan de zomers daarvoor. Voor de maanden juni, juli en augustus verkocht NS International maar liefst 339.000 internationale treintickets. Dat is zo’n 20 procent meer dan in 2022, schrijft Het Parool. Populaire bestemmingen zijn klassiekers als Parijs, Antwerpen en Londen.

Deze cijfers slaan op de feitelijke verkoop van zomertickets tussen januari en juni, blijkt uit navraag van de Amsterdamse krant. Vorig jaar ontstonden er problemen op het spoor door overvolle treinen. Veel reizigers weken op het laatste moment uit naar de trein, toen bleek dat vluchten werden geschrapt of vertraging hadden door personeelstekorten op luchthavens.

Reserveren

Die plotselinge groei kon de NS niet aan. Stampvolle ICE-hogesnelheidstreinen reden geregeld stations voorbij omdat er niemand meer bij kon, reizigers bleven op het perron achter. Daarom greep de NS in: dit jaar moeten reizigers voor sommige internationale ritten vooraf een stoel reserveren.

Deze maatregel maakt al duidelijk dat de groeiende vraag spoorwegmaatschappijen als de NS te machtig is, ziet Barth Donners, adviseur duurzame mobiliteit bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. “Kijk maar naar het aanbod aan internationale treinen vanuit Nederland: dat is al jaren min of meer hetzelfde, met weinig extra treinen en weinig nieuwe bestemmingen”, zegt hij tegenover Het Parool.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP