Schadevergoeding

NS ontvangt 77 aanvragen voor regeling chroom-6

NS werkplaats in Lelystad. Foto: NS

NS heeft in de eerste week sinds het bekend worden van een chroom-6-schaderegeling 77 aanvragen van (oud-)medewerkers ontvangen, verklaart een woordvoerder van het bedrijf donderdag tegenover persbureau ANP.

De regeling volgde op de uitkomst van een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De dienst concludeerde vorige maand dat NS gedurende langere periode zijn medewerkers “onvoldoende” beschermde tegen chroom-6.

Het RIVM deed in opdracht van het spoorbedrijf onderzoek naar in hoeverre (oud) medewerkers op 17 onderhoudslocaties tussen tussen 1970 en 2020 in contact konden komen met chroom-6, iets dat onder meer kanker en chronische longziekten kan veroorzaken.

Er is volgens het RIVM niet altijd volgens geldende regels voor veilig en gezond werken gehandeld. Hierdoor is de blootstelling aan chroom-6 mogelijk hoger dan nodig geweest, temeer daar NS tot 2014 geen metingen deed om vast te stellen hoeveel chroom-6 er in de lucht binnen werkplaatsen zat.

Boetekleed

Het RIVM wees er bovendien op dat de medewerkers onvoldoende geïnformeerd werden over de gevaren van chroom-6. Ook het vervolgtraject liet te wensen over, omdat medewerkers niet met regelmaat zijn onderzocht op de gevolgen van de blootstelling aan chroom-6.

NS trok na de publicatie van het rapport direct het boetekleed aan en noemde conclusies “verdrietig en pijnlijk”. Volgens ANP lopen de vergoedingen voor gedupeerden uiteen van 5.300 tot 42.700 euro, afhankelijk van de ernst van de ziekte. Zo bleek uit het RIVM-onderzoek dat er grote verschillen tussen de functiegroepen en locaties waren wat blootstelling betreft. Met name de medewerkers in revisie- en onderhoudsbedrijven, zoals schilders, lassers en monteurs in werkplaatsen, hadden hier vanwege klussen aan oude verflagen verhoogde kans op.

Dit artikel verscheen eerder op zusterpublicatie SpoorPro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.