Met bestaande onboard camera’s naar een betere opnamekwaliteit

Mercedes- en VDL-bus van EBS voor Haaglanden
Foto: Inge

Met nieuwe opnameapparatuur is al een verbeterslag te maken in de opnamekwaliteit van analoge camera’s in voertuigen. Dat biedt vervoerders de mogelijkheid om bestaande camera’s en bekabeling te behouden en het opnamesysteem op een later moment alsnog stapsgewijs uit te breiden met nieuwe IP-camera’s.

Het probleem waar vervoerders nu tegenaan kunnen lopen, is dat recorders door veroudering moeten worden vervangen. Terwijl de bus volhangt met analoge camera’s die nog prima dienstdoen en bovendien kosteneffectief zijn. De oplossing hiervoor is gelegen in een hybride opnamesysteem dat zowel met oude als nieuwe technieken kan omgaan en gefaseerd opwaarderen dus mogelijk maakt, zegt Rolf van den Hoek van Hikvision. “Dan is de investering beperkt, maar maak je toch een grote stap voorwaarts.”

Verwerking door recorder

In nieuwe bussen zijn IP-camera’s de norm en is hiervoor de infrastructuur aangebracht, terwijl in oude bussen nog analoge camera’s hangen via ‘ouderwetse’ coax-bekabeling. Die hebben nog genoeg kostenefficiënte voordelen, zoals lage warmteontwikkeling en eenvoudige vervanging zonder tussenkomst van netwerkconfiguratie. De beeldkwaliteit hoeft – afhankelijk van het type – zelfs niet onder te doen voor IP-camera’s.

Daarbij speelt verwerking door de recorder een bepalende rol, legt Van den Hoek uit. “Een oude camera heeft weinig beeldlijnen. Die worden door huidige recorders gecomprimeerd. Je had dus al niet heel veel beeldlijnen en dan verlies je ze ook nog. Met een nieuw hybride systeem verlies je bij ‘oudere’ analoge signalen geen beeldlijnen meer en daarmee is je opname beter.”

Op die manier kan met alleen vervanging van het opnamesysteem al een betere beeldkwaliteit worden gerealiseerd. Tegelijkertijd kunnen op een later moment stapsgewijs nieuwe IP-camera’s worden aangesloten en kan de recorder ook worden overgezet in een eventuele nieuwe bus.

Standaard

Bijkomend voordeel is dat Hikvision zich onlangs heeft aangesloten bij de ITxPT-organisatie, zegt Van den Hoek. Daarmee is volgens hem een belangrijke stap gezet voor verdere uniforme on-board integratie van IT-systemen binnen voertuigen. Dit zorgt er namelijk voor dat de recorder niet meer een eigen gps-systeem en gsm-antenne nodig heeft, maar kan worden geïntegreerd in bestaande antennes.

“Alles in een bus, tram en metro is tegenwoordig IT. Van betaalsystemen tot de stand van de deuren. Moet je nagaan als alle systemen een eigen antenne op het dak nodig hebben. De systemen hangen nu aan elkaar en maken allemaal gebruik van dezelfde informatie. Dat wordt dus gedeeld over de IT-systemen binnen die standaard. Daarom is het belangrijk dat we daar lid van zijn geworden.”

Systeemopbouw in bus (foto: Hikvision)

Auteur: Redactie OVPro

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.