Hoe houd je als vervoerder graffitispuiters buiten de deur?

Graffiti
Foto dylan

Vroeg in de ochtend ontdekken dat een bus is beklad door een graffitispuiter zorgt voor een hoop gedoe en kosten. Zeker als het beleid erop gericht is dat het voertuig pas de weg op mag zodra de graffiti is verwijderd. Hoe voorkom je dat deze vandalen hun slag kunnen slaan, of in elk geval herkenbaar worden gemaakt om de schade te kunnen verhalen?

Met behulp van thermische camera’s treden graffitispuiters uit de anonimiteit, zegt Rolf van den Hoek van Hikvision, leverancier van onder meer beveiligingscamera’s voor de OV-sector. Graffiti detecteren als het al op het voertuig zit is technisch mogelijk, maar dan ben je in feite al te laat. “Belangrijker is dat we juist in de preventieve sfeer werken.” Dat betekent: voorkomen dat graffitispuiters ’s nachts de remise betreden.

Warmtebeelden

“Dat wil je voorkomen, maar minimaal detecteren. Dat kan door aan de randen van het terrein detectie in te zetten”, vervolgt Van den Hoek. “In securitytermen noemen we dat perimeterbeveiliging.” Met behulp van thermische camera’s, ook wel bekend als warmtebeelden, kunnen indringers over grote afstanden worden gedetecteerd.

Licht- en weersomstandigheden spelen daarbij geen rol. “Het voordeel van deze camera is dat deze warmte waarneemt, en dus ongevoelig is voor licht, tegenlicht of de afwezigheid van licht. De camera’s fungeren als detector, waarop duidelijk waarneembaar is dat het om een persoon gaat.”

Op beeld vastleggen

Een stap verder is om deze vorm van detectie te koppelen aan een bestuurbare pan-tilt-zoom-camera. Daardoor wordt ingezoomd op de locatie waar een indringer zich begeeft, en wordt hij of zij in hoge resolutie op beeld vastgelegd. Deze meldingen en beelden kunnen automatisch worden doorgestuurd naar een meldkamer om gelijk actie te ondernemen.

Deze beelden zijn ook nuttig om de dader later op te sporen, maar voorkomen blijft natuurlijk beter dan genezen. Ook als een graffitispuiter al met zijn spuitbus in de aanslag staat, is die kans er nog steeds. Door zijn locatie beter te verlichten, of met geluid, weet de indringer dat hij is gesnapt. Van den Hoek: “Voor een afschrikwekkend effect kan automatisch een vooraf ingesproken bericht worden afgespeeld, of daders vanuit de meldkamer worden toegesproken op locatie.”

Geen menselijke handeling

“Deze toepassing kan dus zelf detecteren, desgewenst geluid afspelen en een bestuurbare camera naar ongewenst bezoek kunnen laten kijken”, vat Van den Hoek samen. Zonder dat er dus een menselijke handeling aan te pas komt. Dat laat uiteraard onverlet dat een vervoerder ook gericht acties kan uitzetten vanuit de eigen controlekamer, om de dader ‘ouderwets’ op heterdaad in de kraag te vatten.

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.