Tweede Kamer ontvangt petitie tegen mondkapjesplicht in OV

Vloersticker NS mondkapje
Foto Dylan

Een online petitie tegen de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer is ruim 2.100 keer ondertekend en woensdag aangeboden aan de Tweede Kamer. De ondertekenaars zijn van mening dat het verplicht dragen van een mondkapje een onnodige druk legt op de OV-reiziger en dat dit beleid is ingegeven door angst en vertrouwen.

Initiatiefnemer Bart Rovers lichtte de petitie in een videoverbinding toe aan de Kamercommissie. Hij stelde onder meer dat het dragen van niet-medische mondkapjes louter schijnveiligheid biedt. Andere coronamaatregelen bieden volgens hem al voldoende bescherming. Het dragen van een mondkapje tijdens een lange reis is volgens de petitie-ondertekenaars zelfs schadelijk voor de gezondheid van reizigers.

Rovers noemde het verplicht dragen van een mondkapje verder een medisch experiment met een dwingend karakter. De maatregel zou daarmee een onvrijwillig gedragsexperiment zijn zonder wetenschappelijke en juridische basis. “De mondkapjesplicht zie ik als respectloos, repressief, onmenselijk, angstigmakend, vernederend, ongezond en dient onmiddellijk afgeschaft te worden.”

Reacties Kamerleden

CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch zei in een reactie geen signalen te hebben ontvangen dat het dragen van een mondkapje slecht is. “Ik begrijp dat er mogelijk twijfels zijn hoe effectief alle maatregelen zijn. Maar we leven nu eenmaal in een samenleving waarin de helft heel zorgvuldig en waakzaam is, en de andere helft misschien wat losser.” Daarin moet een middenweg worden gevonden, aldus Amhaouch.

Theo Hiddema van Forum voor Democratie ontving de petitie daarentegen met open armen. “Een mondkapje is een onsmakelijk attribuut. Als je langdurig met zo’n vochtig en klam ding je gezicht afdekt, dan wil het er bij mij niet in dat dit een gezond klimaat rondom de mond creëert. Een goed argument voor het medisch nut en de wijze waarop het dragen verplicht is, is mij nog nooit aangereikt.”

Politiek verzoekschrift

Een petitie is een politiek verzoekschrift waarmee burgers hun mening kunnen geven over beleid van de overheid. Ze worden voornamelijk aangeboden door een groep mensen of organisatie. Politici zijn niet verplicht actie te ondernemen nadat een petitie is ingediend. De Kamercommissie wees er wel op dat donderdagavond een debat gepland staat over coronaverspreiding in het internationaal personenverkeer, waaronder ook het landelijke OV.

Lees ook: Rechter: geen vrijstelling voor mondkapje in OV

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.