Twee Achterhoekse treinen ingezet in het noorden

Wink-trein voor Arriva in Groningen en Friesland
Bron: Arriva

Vervoerder Arriva zet twee GTW-treinen uit de Achterhoek vanaf september in voor het treinvervoer in het noorden van Nederland. Deze dienen als tijdelijke vervanging van twee treinen die momenteel niet gebruikt kunnen worden omdat ze betrokken waren bij ongevallen in Winsum en Leeuwarden. De Achterhoek-treinen worden daarnaast ingezet als vervangers, omdat de huidige vloot voor de Noordelijke treindiensten moet worden omgebouwd voor de concessie 2020-2035.

Het gaat om twee voertuigen, waarvan één stel met drie compartimenten en een stel met twee compartimenten. Om te voorkomen dat er in de Achterhoek een tekort ontstaat, worden er daar twee treinen gehuurd van vervoerder Breng. Die treinen zullen allebei bestaan uit drie compartimenten.

De twee extra treinen uit de Achterhoek zullen in overleg met ProRail over het spoor naar het noorden van Nederland worden gereden. De twee Breng-treinstellen blijven in Arnhem en komen te rijden op het snel gegroeide traject Arnhem-Tiel. Deze twee treinstellen blijven ook in onderhoud bij Stadler in Blerick. De rest van de Achterhoekse treinen wordt onderhouden bij onze eigen werkplaats in Zutphen.

Ombouw

De verplaatsing van de treinen is verder dus noodzakelijk omdat Arriva van start gaat met een ombouwprogramma van de huidige 51 treinen die in de Noordelijke concessie worden ingezet. Die vernieuwingsoperatie is afgesproken met de concessieverlener en was essentieel om de concessie te behouden. In aanloop naar de concessie werkt Arriva aan verschillende projecten, waaronder de vernieuwing van de huidige Noordelijke treinvloot. Die moet stiller en schoner worden.

Dit betekent onder andere dat de treinen een geavanceerd batterijpakket krijgen, zodat Arriva in de toekomst het openbaar vervoer op een duurzame manier kan verzorgen. Bovenop de vernieuwing van de huidige treinen, zullen er vanaf 2020 ook nog eens 18 nieuwe WINK-treinen van Stadler instromen als toevoeging aan de huidige vloot. Ook de buitenkant van de voertuigen verandert, want de huidige rode kleur zal verdwijnen terwijl een lichtblauwe kleur hiervoor in de plaats komt.

Diesel

Onderdeel van het ombouwprogramma is dus een verduurzaming van de treinen. De WINK-voertuigen rijden op zowel de duurzame diesel Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) als batterijvoeding, maar zijn ook voorbereid om in de toekomst batterijen in enkele minuten op te laden via de bovenleiding. Daarmee zijn deze flink duurzamer dan dieseltreinen. Bovendien zal het aantal zitplaatsen door alle aanpassingen stijgen van 7.674 naar ruim 10.000 in december 2020.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.