Duurder NS-kaartje door inflatie en btw-verhoging

OV-chipkaart, NOVB

De prijs voor een NS-treinkaartje stijgt in 2019 fors. Hoewel de spoorvervoerder geen hogere gebruiksvergoeding voor het spoor hoeft te betalen, stijgt de prijs met 1,8 procent vanwege de inflatie en zal voor de nieuwe kaartjes een btw-tarief van 9 procent worden gehanteerd. De toeslag voor de IC Direct in de spitsuren stijgt van 2,40 naar 2,60 euro.

NS is toegestaan om de jaarlijkse inflatie door te rekenen in de prijs van het treinkaartje. Vorig jaar ging het bijvoorbeeld om een stijging van 1,22 procent. De prijsstijging door de btw-verhoging is echter het gevolg van het besluit van het kabinet om het huidige lage btw-verhoging van 6 procent aan te passen naar 9 procent. NS geeft zelf aan de btw-verhoging een slechte zaak te vinden. “Het openbaar vervoer wordt duurder ten opzichte van de auto. Hierdoor zullen minder mensen kiezen voor het duurzame OV.”

Tweede klas

De inflatie wordt alleen doorberekend in de prijs voor het reizen in de tweede klas, zoals vorig jaar ook al het geval was. NS wil op die manier het prijsverschil tussen de tweede en eerste klas kleiner maken. “Door de recente invoering van NS Flex is het bovendien makkelijker geworden om van klasse te wisselen. Zo kunnen reizigers bijvoorbeeld in een drukke trein ter plekke hun vervoerbewijs wisselen van tweede- naar eersteklas.”

Ook abonnementhouders worden getroffen door de prijsstijging. De abonnementen Altijd Vrij en Traject Vrij worden gemiddeld 1,8 procent duurder exclusief de btw-verhoging. Voor andere abonnementen zullen reizigers geconfronteerd worden met een stijging van enkele euro’s per maand of over het totaalbedrag.

Intercity Direct

De spoorvervoerder heeft daarnaast ook besloten om de toeslag voor de Intercity direct tussen Breda en Amsterdam te verhogen in de spits. In de daluren blijft een gereduceerd tarief van toepassing. Volgens NS is de Intercity Direct de snelst groeiende verbinding van NS en de prijs van de toeslag is al drie jaar niet gestegen.

Maar dit besluit kan niet op sympathie rekenen van reizigersorganisatie Rover. Eerder hadden de consumentenorganisaties al negatief geadviseerd over deze prijsverhoging, omdat een duurdere toeslag niet past bij de slechte prestaties van de trein. “Het zou NS sieren om de kwaliteit van geleverde diensten te laten meewegen in het prijsbeleid”, stelt de reizigersvereniging.

Reizigers

De reizigersorganisatie maakt zich zorgen over de stijging van de tarieven in het openbaar vervoer door de geplande btw-verhoging. Rover greep Prinsjesdag nog aan om het kabinet te waarschuwen dat reizigers waarschijnlijk zullen moeten opdraaien voor de verhoging van de BTW op de kaartjes. Onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid wees al eerder uit dat het gebruik van het OV hierdoor waarschijnlijk met 1 procent afneemt.

Lees ook:

KiM: prijs kaartje remde groei treingebruik met 5 procent
Plan btw-verhoging bemoeilijkt vaststellen OV-tarieven
Rover ontvangt veel klachten over prijsstijging kaartjes NS
NS verhoogt prijs treinkaartje met 1,22 procent

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.