Roger Van Boxtel blijft tot augustus 2019 directeur van NS

Roger van Boxtel blijft zeker tot augustus 2019 aan als president-directeur van NS. Van Boxtel begon in 2015 als interim president-directeur om NS in rustiger vaarwater te brengen en zou eigenlijk maar een jaar aanblijven, maar zijn contract is nu verlengd tot 2019. In juli werd al bekend dat hij zou blijven tot er een nieuwe president-directeur gevonden zou zijn, die zich volledig kon richten op het meerjarig beleid.

Op verzoek van de Raad van Commissarissen, neemt Van Boxtel die taak nu zelf op zich. In maart van dit jaar presenteerde Van Boxtel al de nieuwe strategie van NS tussen 2016 en 2019. Dit betekent in ieder geval dat NS niet meer meedingt naar regionale concessies in Nederland, dat de besturing van NS slagvaardiger wordt gemaakt en dat de lessen worden doorgevoerd naar aanleiding van de resultaten van de parlementaire enquêtecommissie Fyra.

Rust binnen het bedrijf

De RvC en Dijsselbloem hebben Van Boxtel aangedragen om langer in zijn huidige functie te blijven zitten, omdat hij volgens hen de aangewezen persoon is om samen met de nieuwe Raad van Bestuur verder te bouwen aan NS. Van Boxtel moest rust brengen in het bedrijf, nadat bekend werd dat er sprake was van aanbestedingsfraude door NS bij de aanbesteding van de OV-concessie in Limburg en vanwege het Fyra-debacle.

“Afgelopen anderhalf jaar heb ik gezien hoe groot de betrokkenheid van alle collega’s is om elke dag zo goed mogelijk te presteren voor onze reizigers”, aldus Van Boxtel. “De jaren op weg naar 2019 worden belangrijk én spannend. In 2019 wordt gekeken of wij goed op weg zijn om de afspraken uit de hoofdrailnet concessie te halen. Daarom moeten we het beste wat we in huis hebben laten zien. Op onze stations, in onze werkplaatsen en op de trein. Het is mijn ambitie om van NS weer een sterk bedrijf te maken dat haar toekomst in eigen hand houdt. Daar zet ik me de komende jaren, samen met alle NS’ers, graag voor in.”

Raad van Bestuur

Van Boxtel is aangesteld door minister Jeroen Dijsselbloem, aandeelhouder van de NS, op voordracht van de Raad van Commissarissen. Dijsselbloem en de RvC hebben laten weten verheugd te zijn dat Van Boxtel zijn ervaring en verbindende kracht in wil blijven zetten voor NS.

Ook de Centrale Ondernemingsraad heeft al positief geadviseerd op de verlenging van de aanstelling van Van Boxtel. Volgens NS blijven bij de verlenging van het contract de eerder overeengekomen arbeidsvoorwaarden ongewijzigd. Dit betekent onder meer dat er geen sprake is van een variabele beloning voor de directeur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.