Mansveld officieel geïnstalleerd als burgemeester

Staatssecretaris, Wilma Mansveld

Wilma Mansveld, de voormalig staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, is deze week officieel geïnstalleerd als waarnemend burgemeester van de Friese gemeente Tietjerksteradeel. Dat gebeurde tijdens een bijzondere raadsvergadering in het gemeentehuis in Burgum. De bewindsvrouw stapte in oktober 2015 op na ophef rondom haar positie nadat het rapport over hogesnelheidstrein Fyra uitkwam.

De parlementaire enquêtecommissie concludeerde in het rapport over de Fyra dat de bewindsvrouw de Tweede Kamer onjuist en onvolledig had geïnformeerd over het project. “Mansveld gaf ze aan dat het niet van haar verwacht werd dat ze op de hoogte zou moeten zijn van de kwaliteit van de Fyra-treinen. Dit werd wel verwacht”, aldus Madeleine van Toorenburg destijds, voorzitter van de enquêtecommissie.

Tijdelijke burgemeester

Mansveld lag ook voordat het rapport uitkwam onder vuur vanwege financiële problemen bij spoorbeheerder ProRail. Daarover had ze de Tweede Kamer niet op tijd geïnformeerd.

De uit Groningen afkomstige Mansveld wordt de tijdelijke burgemeester van Tietjerksteradeel. Ze is al benoemd, maar moest nog officieel worden geïnstalleerd. Mansveld was eerder al gedeputeerde van de provincie Groningen.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.