Concessie Limburg definitief naar Arriva, provincie legt schadeclaim bij Abellio

Arriva mag de Limburgse OV-concessie uitvoeren. De provincie heeft de definitieve gunning dinsdag bekendgemaakt. Eerder kwamen ernstige onregelmatigheden aan het licht bij NS-dochter Abellio, dat de procedure aanvankelijk had gewonnen. De provincie wil bij Abellio de schade claimen die wordt geleden als gevolg van de ‘gedragingen’ van het bedrijf.

“Dit is een enorme opsteker voor Arriva”, aldus Anne Hettinga, voorzitter Raad van Bestuur van Arriva Nederland. “In andere provincies hebben we ons al bewezen en ik ben ontzettend trots dat we dit alsnog ook in Limburg kunnen doen”. De ordergrootte van het contract is ruim 2 miljard euro. Bij de start van de concessie gaat Arriva met 226 nieuwe bussen rijden. Gedurende de looptijd schaft de vervoerder nog eens 36 nieuwe treinen aan.

In februari van dit jaar maakte de provincie Limburg bekend dat Abellio het beste had gescoord in een aanbestedingscompetitie met Arriva en Veolia. Het bod van Veolia, momenteel aanbieder van diverse bus- en treindiensten in Limburg, viel te hoog uit en werd ongeldig verklaard. In april bleek echter dat de aanbesteding niet eerlijk was verlopen, omdat Abellio over geheime gegevens beschikte die waren gelekt door de René de Beer, voormalig directeur van Veolia.

Bod

Verantwoordelijk Gedeputeerde Patrick van der Broeck: “Veolia heeft een aanbieding gedaan die meer kostte dan het maximum budget. Daarom hebben we dat bod meteen terzijde gelegd. De vastgestelde onregelmatigheden door Abellio hebben daar niets mee te maken.” Veolia verklaarde eerder niet scherp te hebben ingeschreven omdat het bedrijf bepaalde risico’s moest incalculeren. Zo zou NS bepaalde diensten niet willen inleveren en informatie die nodig was om een goed bod uit te brengen niet hebben gedeeld.

Aangifte

De provincie wil de schade claimen die wordt geleden als gevolg van de fraude door Abellio tijdens het aanbestedingsproces. Het wordt nader onderzocht wat deze claim precies inhoudt. Nadat het lekken van informatie door De Beer bekend werd, deed Veolia aangifte tegen hun voormalig bestuurder. Het bedrijf wil de schade die het leed vanwege de verloren concessie op hem verhalen. Twee bestuurders van Qbuzz/Abellio zijn op non-actief gesteld vanwege de vertrouwelijke informatie die ze ontvingen van De Beer.

Naar aanleiding van een klacht van Veolia begon de Autoriteit Consument en Markt (ACM) eerder al een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van NS in de Limburgse OV-concessie. Veolia wilde dat de provincie zou wachten met de aanbesteding tot na de uitspraak van ACM. Die concludeerde na onderzoek dat NS de Spoorwegwet heeft overtreden bij de OV-concessie in Limburg. Dat was voor NS reden om vervolgens weer een kort geding aan te spannen.

Juridische procedures

Het was slechts één kraal in de ketting van juridische procedures in verband met de Limburgse concessie. Veolia diende na het verlies van de concessie een klacht in bij de mededingingsautoriteit over het feit dat NS hogere prijzen vroeg voor essentiële zaken, zoals de toegang tot kaartautomaten. Veolia zou op die manier zijn benadeeld, waardoor Abellio meer kans maakte om de concessie te winnen.

De concessieperiode begint in december 2016 en heeft een looptijd van vijftien jaar.

Lees ook: 

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.