Schiphol: aantal treinreizigers neemt af door verstoringen

reizigers, schiphol, trein

Het aantal reizigers dat per trein naar Schiphol reist, is tussen 2009 en 2012 afgenomen van 39 naar 35 procent. Dat is onder meer te wijten aan het groot aantal verstoringen op de trajecten naar de luchthaven. Door het schrappen van 24 nachttreinen neemt het aantal treinreizigers mogelijk nog verder af. Dat zegt woordvoerder Mirjam Snoerwang van Schiphol. De afname staat haaks op de doelstelling van de luchthaven om 40 procent van haar bezoekers met het OV te laten reizen.

ProRail maakte recentelijk aan de luchthaven bekend dat in 2014 en 2015 op het traject tussen Amsterdam en Schiphol tijdens drie doordeweekse nachten geen treinen rijden. Volgens Schiphol gaat het daarbij om achthonderd passagiers per nacht.

Alternatief vervoer

Woordvoerder Mirjam Snoerwang van Schiphol: “Wij vinden de verstoringen en het schrappen van de nachttreinen een zorgelijke ontwikkeling. Het is belangrijk dat alle partijen zorgen dat de verbinding optimaal is. Als dat niet kan, dan moet het alternatief hoogwaardig en op orde zijn. Mensen reizen met grote koffers van en naar de luchthaven. Bij vorige sluitingen kwam het voor dat mensen in propvolle bussen moesten reizen.”

“Verder dient de informatievoorziening van die drie keer per week dat de treinen uitvallen helder te zijn. Als reizigers de bus als alternatief vervoer krijgen aangeboden, moeten ze er rekening mee houden dat ze langer onderweg zijn”, aldus Snoerwang.

Dienstregeling

Volgens Snoerwang is er een risico dat het aantal treinreizigers door het schrappen van de nachttreinen nog verder daalt. “De reiziger komt een à twee keer per jaar naar Schiphol. Als de trein dan niet rijdt en er geen goed alternatief is, dan zorgt dat er voor dat ze de volgende keer het risico niet willen nemen en de auto pakken. En dan duurt het lang voordat je reizigers weer het OV in krijgt.”

Schiphol en ProRail zijn met elkaar in gesprek over de nieuwe dienstregeling. Woordvoerder Mercedes Grootscholten van ProRail: “We gaan voor 2014 kijken of het nog mogelijk om te schuiven in de dienstregeling. Voor 2015 gaan samen met Schiphol bekijken wat er nodig is aan vervoer.”

Storingen

Volgens Treinreiziger.nl en Rijdendetreinen.nl werd de treinverbinding tussen Schiphol en Utrecht in de eerste zeven maanden van 2013 zo’n 67 maal gehinderd door storingen. Tussen Amersfoort en Schiphol kwam dit volgens de websites 59 keer voor. ProRail kan deze cijfers niet officieel bevestigen.

Grootscholten: “In de cijfers van het onderzoek gaat het ook om de effecten van storingen elders op het spoor in Nederland die negatieve gevolgen hebben voor het treinverkeer van en naar Schiphol. Dat kan bijvoorbeeld bij problemen op het keerspoor in Hoofddorp of als er een zelfmoord plaatsvindt tussen Ede en Wageningen.”

Spooronderhoud

“Het spoor rond Schiphol is in goede staat. Maar er is wel een Catch 22: omdat het een van de drukst bereden spoortrajecten van Nederland is, is het juist nodig dat er veel onderhoud wordt gepleegd”, legt de ProRail-woordvoerder uit. Om de storingen te verminderen wordt onder meer het spoor verdubbeld tussen de luchthaven Amsterdam-Zuid.

Marieke van Gompel

Lees ook:

Dienstregeling 2014: minder nachttreinen door onderhoud

Auteur: Marieke van Gompel

2 reacties op “Schiphol: aantal treinreizigers neemt af door verstoringen”

Arriën Kruyt|30.08.13|12:14

Grootscholten babbelt maar wat. Er rijden geen treinen tussen Ede en Wageningen. Kenmerkend voor ProRail dat de woordvoerder van ProRail het Nederlandse spoorwegnet niet kent.

Erik Zomerland|29.08.13|15:58

Als inwoner van Almere ben ik allang afgeknapt op de Schiphollijn, veel te onbetrouwbaar. Twee keer ben ik vastgelopen op weg van Almere naar Schiphol, de treinen reden niet verder dan Amsterdam – Zuid. Daar sta je dan, niemand die wat weet of je wordt in de zeik genomen terwijl je bang bent je vlucht te missen. Stress alom. Eén keer reden er vanaf Almere helemaal geen treinen vanwege de chronische sein- en wisselstoringen bij Weesp. Dus komend weekeinde brengt mijn buurman mij met de auto.