Nieuwe maatregel: snelheidsmeter beloont goed weggedrag

Vergelijkbare Safety-Safe, of snelheidsmeterspaarpot, in Noord-Brabant.
Vergelijkbare Safety-Safe, of snelheidsmeterspaarpot, in Noord-Brabant.

In Helmond staat sinds kort een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont. Iedereen die zich in de Dijksestraat aan de snelheid houdt, brengt geld in een spaarpot. Het totaalbedrag komt ten goede aan het speelveld in de straat. De meter is voor zo ver bekend de eerste in Nederland.

Iedere bestuurder van een motorvoertuig die de snelheidsmeter in De Dijksestraat passeert en zich aan de snelheidslimiet houdt, zorgt ervoor dat er geld in de spaarpot komt. Dit is direct zichtbaar op het bord.

De Helmondse straat is een 30-km zone. Vorig jaar hingen hier al twee ‘gewone’ snelheidsmeters, maar die hadden blijkbaar weinig effect. 64 procent van de automobilisten overschreed volgens de provincie de maximumsnelheid. Reden voor de gemeente om het eens anders aan te pakken en deze snelheidsactie van NUL verkeerdoden Brabant in te zetten.

Door heel Brabant

Hierin werken provincie, gemeenten, politie, Rijkswaterstaat en scholen samen aan de verkeersveiligheid. Ze willen bereiken dat alle Brabanders goed opletten in het verkeer én zich houden aan de snelheid.

De provincie Noord-Brabant is eigenaar van de snelheidsmeter. Gemeenten kunnen de meter (er is er één) inzetten op een locatie naar keuze. De ‘spaarpot’ is in 2018 en 2019 door heel Brabant te zien. De snelheidsmeterspaarpot blijft drie weken in Helmond staan. Daarna gaat de meter naar straten in andere Brabantse gemeenten.

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “Nieuwe maatregel: snelheidsmeter beloont goed weggedrag”

Lars Duin|18.05.18|14:40

Een soortgelijk systeem stond al in 2014 in Amsterdam en heeft bekendheid door verschillende publicaties, waaronder: http://www.verkeerskunde.nl/internetartikelen/internetartikelen/belonen-in-het-verkeer-onschatbare-neveneffecten.38066.lynkx?pageStart23314=17